сряда, 8 май 2024 г.

На 13 август 1961 Берлин е разделен: Кой издава заповедта за Стената?

Точно преди 60 години започва строежът на Берлинската стена, разделял германската столица 28 години – до падането й на 9 ноември 1989 година.

Със 156 километра бетонни блокове режимът в Германската демократична република огражда американската, британската и френската зона на разделения на сектори след края на Втората световна война Берлин. Съветската зона се превръща в столицата на ГДР Източен Берлин.

За близо три десетилетия стената разделя една държава и хиляди семейства. Най-малко пет хиляди източногерманци успяват да избягат на Запад през „антифашисткото защитно съоръжение“, както е известно в документите на комунистическия режим в ГДР. Но не е известно точно колко опита за бягство не са успели.

При опит да преодолеят Берлинската стена са загинали най-малко 136 души – застреляни от гранични полицаи, разкъсани от мини или просто удавени във водите на река Шпрее.

Най-малко 136 са известните жертви, застреляни от граничарите на стената. Според друг източник при опит да преодолеят Берлинската стена те най-малко 140 души – застреляни от гранични полицаи, разкъсани от мини или просто удавени във водите на река Шпрее.

Кой е издал нареждането за построяването на Берлинската стена? Основателят на ГДР Валтер Улбрихт или шефът на Кремъл Никита Хрушчов? Светлина върху този въпрос хвърля един съветски документ.

Улбрихт и Хрушчов са се познавали още от Сталинград, където през 1942 са се сражавали на една и съща страна. Синът на украински миньор е организирал отбраната на града срещу войските на Вермахта, докато германският изгнаник е призовавал по високоговорителя своите сънародници да сменят фронтовете.

Това са проверени факти, както е доказано също, че двамата никога не са се обичали – импулсивният кремълски диктатор Никита Хрушчов и предвидимият основател на ГДР Валтер Улбрихт. Това не пречи двамата да са били близки съюзници по времето, когато в един и същ период са определяли съдбата на своите народи.

Кой от двамата обаче е отговорен за това, че на 13 август 1961 година Берлин осъмва разделен със стена? Чия е била идеята, една част от бившата столица на Райха да бъде опасана от заграждение от бетон, бодлива тел, наблюдателни кули и системи за автоматично откриване на огън?

Никога преди това един режим не е заграждал собствения си народ. Който след това е дръзвал да напусне ГДР, той е рискувал живота си.

Дали този зловещ граничен режим е дело на Улбрихт, загрижен от това, да не се обезлюди неговата държава от работна ръка, както са свидетелствали по-късно бивши съветски дипломати в Берлин? Или все пак изграждането на стената е наредено от Хрушчов – шефът на единствената източна суперсила?

Става въпрос за един протокол, открит преди десетина години, който предава разговор  между Хрушчов и Улбрихт на 1 август 1961 година. Тогава усилено вече вървяла подготовката за строителството на стената. От протокола става ясно, че Хрушчов е изпратил съветския посланик в Берлин при Валтер Улбрихт, за да му предаде намерението на съветския ръководител за изграждане на „железен обръч около Берлин“. Аргументите му – много инженери били напуснали ГДР и срещу това трябвало да бъде сторено нещо.

Тогава Студената война била в разгара си и двамата другари не се съмнявали, че изходът от нея ще се реши в Германия. Но сметките им за бърз икономически възход на ГДР, която трябвало да изпревари Западна Германия до 1961-1962 година, просто не излезли.

Улбрихт хвърлил вината за това върху Полша и България, които не изпълнявали задълженията си да доставят въглища и стомана. На този фон Хрушчов посъветвал Улбрихт да изготви комюнике, в което да обяви, че се забранява преминаването в Западен Берлин, че ще бъдат изградени охранителни и контролни постове, и че преминаването на границата ще става само със специални разрешения. Според Хрушчов гражданите на демократичната република щели да проявят разбиране, ако им бъде внушено, че стената е тяхната защита срещу западните шпиони.

Един щастлив миг за берлинчани и за света

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html