вторник, 7 май 2024 г.

Преместиха ладията на Хеопс в новия ѝ дом

След почти година на изследвания и подготовка 4600-годишната лодка на Хеопс ще бъде транспортирана в Големия египетски музей в Гиза, съобщи в. „Ахрам“, цитиран от БТА.

Досега тя беше изложена в специален музей до Голямата пирамида, но в новата сграда, където ще бъде експонирана заедно с лодката си близнак, са създадени несравнимо по-добри условия за съхранение.

Пренасянето на древния плавателен съд започна в петък срещу събота и се очаква да продължи три дни.

Проучени бяха редица идеи за транспортиране, които включват разглобяването й. Експертите стигнаха до извода обаче, че такъв подход е твърде рискован, затова ладията с дължина 42 метра и тегло 20 тона ще бъде превозена цяла, подобно на статуята на Рамзес Втори.

В последните месеци екипът, натоварен с тази сложна задача, извърши три симулации на преместването. Ладията е опакована със специална пяна и поставена в метален сандък.

Първата лодка на древноегипетския фараон, известна още като Слънчевата ладия, е открита през май 1954 година, докато е отстраняван пясък от южната страна на Хеопсовата пирамида.

Хеопс, (също Хофу или Хуфу) е вторият фараон от четвъртата династия, син на Снофру и баща на фараоните Хефрен и Раджедеф. По време на неговото управление е построена великата пирамида в Гиза. Сведения за неговото родословие черпим от папирусът Уесткар. Някои надписи в облекчаващите камери над Камерата на царицата в Хеопсовата пирамида подпомагат датирането на строежа. Описание дава и древногръцкият историк Херодот.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html