четвъртък, 2 май 2024 г.

Рускините с протест към съдиите в Токио, жалват се в МОК

Атаките по адрес на българските гимнастички продължават. След триумфа на българския ансамбъл по художествена гимнастика на Игрите в Токио главният треньор и президент на руската федерация Ирина Винер-Усманова заяви, че композициите на българките не са били толкова трудни.
„Съчетанията на българския национален отбор не бяха чисти, с леки грешки. Една десета се отстранява за всяка свита ръка. Те имаха 7-8 десети от такива грешки. Композициите им не са толкова трудни като нашите и темпото не беше същото. И образът, според мен, нашият се показа по-добре, но не споря, че някой би могъл да хареса българския национален отбор. Особено второто съчетание. Мога да кажа, че обръчите им са много по-добри от топките. И на такива топки незабавно да премахнете Русия от сметките с една и половина точки? Това е смешно. Преди месец и половина на европейското във Варна Русия победи България, а днес още в първата ротация те набраха солидна преднина, въпреки че съчетанието им с пет топки е много по-слабо“, сподели Винер пред руските медии.

Рускините за първи път остават без златен медал в художествената гимнастика от Игрите в Атланта 1996, когато испанките печелят златото при ансамблите, а Украйна е №1 в индивидуалното. В Токио олимпийска шампионка в индивидуалната надпревара стана израелката Линой Ашрам.
„Точно както беше написано в сайта на международната федерация. И това беше прякото задание към онова, което се случи вчера. Дина Аверина стана истински герой в интернет, социалните мрежи и повдигна патриотичния дух на страната ни, след като беше нагло ограбена на съчетанието, в което не допусна грешки, а оценката беше дадена след повече от пет минути“, продължава Винер пред „РИА Новости“.
„Днес се повтори същото. Още вчера предвидих това, разбрах, че хегемонията на Русия може да бъде прекъсната само със съдийска манипулация“, коментира Винер.
„Необходимо е да се пише не до международната гимнастическа федерация, а до президента на МОК Томас Бах“, завършва грандамата на руската гимнастика.
Руският олимпийски комитет е готов с жалба за съдийство в художествената гимнастика и ще го изпрати и до ръководството на Международната федерация по гимнастика (ФИГ).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html