сряда, 8 май 2024 г.

Разкриха как ДБ нахъсва БСП срещу Слави

Атанас Атанасов и Христо Иванов, сн. БНР/БГНЕС Архив

От „Демократична България“ оказват невиждан натиск върху БСП да не подкрепят правителство на „Има такъв народ“ , като със задачата са се заели лично двете водещи фигури в ДБ – Христо Иванов и Атанас Атанасов, съобщава БЛИЦ.

В петък Иванов и Атанасов се явили при социалистите в парламента с предложение, което обсъждали и в президентството. Идеята им била БСП да не подкрепя ИТН за първия мандат и да не се състави кабинет от името на партията на Слави Трифонов.

Планът на двамата водачи предвиждал БСП и ДБ да отидат при президента Румен Радев и да обявяват публично, че се отказват от мандат, а президентът да го връчи на Мая Манолова, която да предложи правителство.

Замисълът им бил продиктуван от страх, че Трифонов ще ги обвини, че като не му дават подкрепа, те ще са виновни, че хвърлят страната в хаос на прага на тежки във финансово отношение есен и зима. А ако БСП се откаже от мандата и поиска той да бъде даден на Мая Манолова, то Слави няма да я подкрепи и той ще поеме негативите.

Христо Иванов и Атанас Атанасов заявили, че този план е обсъден с Мая Манолова и тя е съгласна да бъде само технически носител на мандата, а „Демократична България“ да предложат състав на кабинет, в който да прокарат техни хора. По-рано БЛИЦ съобщи, че от „Демократична България“ напирали за 5 министерства в бъдещ кабинет – на финансите, на икономиката, на земеделието, на вътрешните работи и на екологията.

Предложението на двойката Иванов-Атанасов било обсъдено с ръководството на парламентарната група на левицата, което останало смаяно от подобна наглост и толкова унизителен опит да бъдат употребени в чужди планове. Един от зам.-председателите на БСП дори започнал да се смее с думите: „Е тия ни взеха за много наивни“.

Корнелия Нинова в типичния й прям стил категорично отказала да влиза в подобни задкулисни договорки, пише още БЛИЦ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html