сряда, 8 май 2024 г.

Ивет Горанова на родна земя: България е над всичко!

Първата олимпийска шампионка на България от 13 години насам Ивет Горанова се завърна на родна земя. Шампионката ни обеща да преследва световна титла в каратето след златния медал от Токио. Мондиалът е този ноември.
Изключително голямо вълнение сред посрещачите имаше най-вече сред малките каратеки от различни столични клубове, които дойдоха в късния час, за се снимат и да вземат автограф от своя нов идол.
Министърът на спорта Андрей Кузманов пръв посрещна Ивет Горанова. Сред посрещачите беше и президентът на Българската федерация по карате Алексей Петров. Най-много се вълнуваха бабата и дядото на състезателката ни, както и нейната сестра.

„Виждам, че много българи се радват, така че поздравления за всички тях. Поздравления за всички български момичета, които спечелиха медали. България над всичко! Това мога да кажа. Последният месец и половина силно вярвах, че ще спечеля златния медал, това ми беше и целта. Отидохме, подготвихме се 100% и показахме, че можем да го спечелим. Три месеца остават до световното първенство. Продължаваме напред и ще гоним световната титла“, бяха първите й думи на летището.
„Сега осъзнавам какво се е случило. Искам да поздравя всички българи и всички други медалистки. Сигурна съм, че до края на олимпиадата ще имаме още два медала“, категорична е олимпийската ни шампионка.

Тя разкри, че за олимпийска титла е мечтала от 16-годишна, когато е станало ясно, че в Токио каратето ще бъде част от олимпийската програма. От тогава Горанова и треньорите ѝ работят, за да може тя да се окичи с отличието. „Последните 4-5 години, откакто спортът ни стана олимпийски, въпреки че бях на 16 и бях малка, нямах годините да участвам на турнирите за олимпиадата, в мен се роди тази мечта – олимпийското злато. От тогава започнахме да работим главно за тази цел. Всеки ден, не съм почивала. Много тренировки, много усилия, много препятствия имахме. Успяхме да ги преодолеем. С това заслужихме златото. Едва на 21 години аз постихнах мечтата на живота си“, заяви тя.

Треньорът на Ивет Горанова Ангел Ленков беше редом до своята възпитаничка. Той отдаде успеха на трудолюбието и всеотдайността: „Тя беше обсебена в последния месец от Олимпиадата. С много години труд, тренировки, постоянство и всеотдайност.“
Сестрата на Ивет Горанова също беше сред посрещачите: „Бях сигурна, че ще се върне със златото. Да, има и други цели, да стане европейска, световна шампионка.“

Президентът на федерацията по карате Алексей Петров сподели, че е изключително горд от постигнатото от целия екип. „Зад тези успехи стоят колективен и всеотдаен труд на много хора, трябва да ценим техните усилия. Ние ценим техния труд и на хората, с които аз съм работил за това. Мога да кажа, че те вдъхновяваха нас. Мога да кажа само от тук нататък успех на нашите спортисти, трябва да се гордеем с техните постижения. Постигнатото е уникално на фона на всичко, което се случва в държавата“, категоричен бе Алексей Петров.
На Летище София беше и новият изпълнителен директор на футболния ЦСКА Филип Филипов. Той лично поздрави олимпийската шампионка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html