четвъртък, 9 май 2024 г.

Президентът Радев за първи път публично атакува Слави Трифонов

Президентът на България Румен Радев за първи път публично критикува Слави Трифонов след изборите на 11 юли и победата на „Има такъв народ“. Това стана по време на работна среща с премиера и част от министрите, свързана със засилването на коронакризата и горските пожари. Държавният глава обясни на Трифонов, че не е редно да се отправят упреци към хората, които сме изпратили да помагат в битката с пожарите в Северна Македония „Това е дълг към нашите братя, но се борят и стихията да не идва у нас. Моля да се внимава с оценките“, подчерта Радев. Преди дни шоуменът и лидер на ИТН обвини служебното правителство, че повече помага на съседните държави в борбата им с пожарите, но не прави достатъчно за тези у нас.

Президентът подчерта, че според мнозина здравни експерти сме на прага на следваща COVID вълна и трябва да има ясни мерки и действия на правителството. „Вече видяхме какво е да се управлява неадекватно, с хаос и некомпетентно, без критерии и без план в лицето на предишната власт“, заяви Радев в началото. Той поздрави здравния министър Стойчо Кацаров, че имал задълбочен анализ, но и за първи път подробен план с ясни критерии и показатели. „България е на 3-то място в ЕС по смъртност и на 8-о място в света, което е много тревожно“, подчерта Радев. „Целта ни не е да затворим държавата, а какво може да се направи така че да остане държавата да функционира в голяма степен”, добави той.

Радев настоя за актуализация на бюджета и попита какво щяло да последва, ако това не стане. Обясни, че парламентът трябвало да даде възможност на министрите да работят, а не да бъдат постоянно в НС и да отговарят на въпроси. По думите му правителството работи в много сложна обстановка. „Тази криза се застъпва и с много други. Имаме криза и с пожарите. На врата чукат и евентуална мигрантска и политическа криза”, каза още президентът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html