четвъртък, 9 май 2024 г.

Някои паяци се хранят със змии, многократно по-големи от тях

 

Типичното меню за вечеря на паяк може да включва насекоми, червеи или дори малки гущери и жаби. Но някои паякообразни имат по-екстравагантен вкус – могат да ядат змии до 30 пъти по-големи от тях.

Вземете например австралийския червенокос паяк. Без да включва краката, женската от този вид е с размерите само на драже от типа M&M бонбони. Но тя може да свали относително голяма плячка като млади източни кафяви змии, които са сред най-отровните змии в света.

Змия, хваната в паяжината на червенокосия паяк – разхвърля плетеница от дълги, лепкави копринени нишки, които висят на земята, бързо се захваща от паяка, който подчинява борещата се жертва с лепкави нишки, преди да приложи токсичната си захапка, която в крайна сметка убива змията.

„Интересно ми е, че малките австралийски червенокоси паяци могат да убият кафяви змии“, казва биологът на паяците Мартин Найфелер от Университета в Базел в Швейцария. „Много завладяващо и малко плашещо!“

Но червенокосите далеч не са единствените паяци, които имат апетит към змии. Най -малко 11 различни семейства паяци се хранят със змии, съобщават Нифелер и херпетологът Уит Гибънс в The Journal of Arachnology.

 

В Джорджия този кафяв паяк-вдовица (Latrodectus geometricus) е хванал коралова змия (Cemophora coccinea).

Даниел Р. Крук

 

Екипът анализира общо 319 акаунта от цял ​​свят. Повечето съобщения идват от Австралия и САЩ, но тези паяци живеят на всички континенти, с изключение на Антарктида.

„Не осъзнавах колко често срещано е това. Не мисля, че някой го е направил“, казва еволюционният биолог Мерседес Бърнс от Университета на Мериленд, окръг Балтимор, който не е участвал в изследването.

Змиите, които паяците ядат, идват от седем семейства. Някои, включително коралови змии, гърмящи, палмови косачки и змии-копия, са силно отровни. „Бях доста изненадан от описаните видове змии, защото някои от тях са доста големи, доста силни“, казва Бърнс.

Паяците на Tangle Web група, която включва паяци-вдовици от Северна Америка и червенокоси, са най-успешните убийци на змии, казват Нифелер и Гибънс в проучването си.

Относително малки, тези паяци могат да хванат змии от 10 до 30 пъти по-големи от тях, казва Нифелер. Паякът златен тъкач във Флорида улови 1-метрова зелена змия, най-дългата в изследването. Храната от зелени змии може да бъде рискован избор за паяка – тези змии често ядат паякообразни, включително паяци тъкачи, казват изследователите.

Не всички паяци, които ядат змии, ги улавят с мрежи. Тарантулите активно ловуват плячката си, след което използват мощни челюсти, за да доставят силна отрова.

„Често тарантулата се опитва да хване змията за главата и успява да се задържи въпреки всички усилия на змията да се отърси от него“, казва Нифелер.

След като отровата се задейства, змията се успокоява. В някои случаи отровата побеждава змиите за минути. В други на паяците са нужни дни, за да убият плячката си, установиха Нифелер и Гибънс.

Тарантула-птицеяд (Theraphosa blondi), най-големият паяк в света, се храни със силно отровни змии

След като змиите умрат, паяците използват ензими, за да превърнат меките части на тялото в супа, която паякообразните смучат в стомаха си. „Те имат това, което се нарича изпомпване на стомаха. Това е сякаш стомахът им е прикрепен към гумена сламка. Те трябва да смучат всичко“, казва Бърнс.

Повечето от паяците в проучването вероятно се хранят със змии само от време на време. Някои южноамерикански тарантули обаче ядат змии и жаби изключително често. Найфелър се надява, че новото му проучване ще оцени паяците, които той нарича необикновени същества.

„Фактът, че малките паяци са способни да убиват много по-големи змии, е много очарователен. Познаването и разбирането на това обогатява разбирането ни как работи природата“, казва той.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html