сряда, 8 май 2024 г.

Силно застрашената акула чук си открила детска градина край Флорида

Изглежда като малко вероятно място за развъдник на застрашените акули чукове (Sphyrna mokarran), любимото място за отдих на любителите на безкрайни плажове точно до брега на Маями, но е факт. Ако бъде потвърдено, детската градина на скъпоценните бебета на емблематичния вид акула, ще е първата, идентифицирана в американските атлантически води, съобщава ScienceNews.

Намирането на застрашен вид в обширния океан е като намирането на игла в купа сено. Докато учените използват спътници, за да проследяват миграциите на възрастни големи акули чукове, но все още не е ясно къде се се размножават, раждат и растат бебетата им, казва изследователката на акули Катрин Макдоналд от университета в Маями. Макдоналд изследва къде и как акулите могат да просъществуват в области, силно засегнати от хората.

Една от тези области е заливът Бискейн във Флорида, популярно място за риболов и разходки с лодки, замърсени от градския отток. Там тя и колегите редовно изследват изобилието и разнообразието на акулите, използвайки система за улавяне и освобождаване.

Акулите, които се закачат на въдици, се измерват, маркират и връщат обратно във водата. Откриването на потенциален хабитат на акула чук е инцидент. Екипът научава за първи път нещо специално през юни 2018 г., когато изследователите улавят голяма млада акула чук, което само по себе си е аномалия.

За десетилетие на проучване екипът никога не е улавял чук ​​в тези води, казва Дейвид Шифман, морски биолог от държавния университет в Аризона, базиран във Вашингтон, окръг Колумбия. Няколко месеца по-късно екипът хваща друг млад чук.

През следващите година и половина „продължавахме да ги ловим… на всеки няколко месеца“, казва Макдоналд. Досега екипът е документирал девет малки чукчета, за които съобщават за 11 юли.

Въз основа на размерите на акулите – всички с дължина под 200 сантиметра – те са били на по-малко от 5 години. Районът, където са открити младите акули, е доста плитък и покрит с морска трева, което вероятно осигурява защита и е пълно с малки риби за храната им, подозират изследователите.

Изследователи в залива Бискейн във Флорида измерват жива млада голяма акула чук, преди да я пуснат обратно във водата. Въпреки че изглежда, че мястото на залива Бискейн преживява бебешки бум с акула чук, официалното определяне на зоната за детска градина ще изисква повече наблюдение.

Големите акули чукове се размножават рядко, приблизително веднъж на две години. Скоростта, с която хората ловят и убиват акулите – случайно или умишлено, допринесе Международният съюз за опазване на природата да обяви видовете като критично застрашени през 2019 г.

Възможността застрашен от наплива на туристи залив да стане предпочитано място за акули, изпълва Макдоналд с надежда и тя работи с партньори по опазване на вида, за да получи правна защита за това важно място. „Дори на толкова силно засегнато място е възможно природата да процъфтява“, казва тя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html