четвъртък, 9 май 2024 г.

„Правното острие“ на ИТН Петър Илиев е плагиатствало от доц. д-р Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова и отличникът Петър Илиев

Един от кандидатите за премиер на „Има такъв народ“, чието име бе споделено с другите политически сили в петък сутринта, и предишен кандидат за правен министър – д-р Петър Илиев, е плагиатствал десетки страници от своята колежка в Софийския университет доц. д-р Наталия Киселова.

Това става ясно от разследване на групата „Правна лудост“ в социалните мрежи, която е успяла да открие изтеглената от пазара книга на Илиев и я е сравнила с издадената тази година докторската работа на Киселова, написана през 2008 г.

В крайна сметка мандатът за съставяне на правителство в петък бе взет от Пламен Николов – най-новият кандидат-премиер на „Има такъв народ“, а в профила на лидера на партията Станислав Трифонов бе обявено, че това решение е взето още преди две седмици. Не стана ясно защо тогава от ИТН са обявили пред другите партии името на Илиев – нещо, потвърдено и публично от Николай Хаджигенов от ИБГНИ. Илиев обаче беше и по всяка вероятност все още е номинация на партията за правосъден министър.

Опитите да бъде открито копие на тази книга се оказаха безуспешни – тя е изтеглена от пазара, в издателството „Нова звезда“ е изчерпана, а в Народната библиотека няма нейно физическо копие, въпреки ясните разпоредби на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Налице са само данни за нея в електронния каталог на националното книгохранилище.

„Правна лудост“, популярна страница в социалната мрежа „Фейсбук“, вероятно движена от студенти по право, които държат на анонимността си, обаче е открила една бройка на „Компетенцията на Народното събрание“. И установява, че в действителност цели 40 страници от нея са копирани с минимални промени от „Парламентарен контрол“ на д-р Наталия Киселова.

„При прегледа се оказа, че страниците 48 – 81 при Илиев възпроизвеждат страници 56 – 130 при Киселова. Обемът при него е по-малък, защото шрифтът е по-дребен и защото е изпускал отделни изречения. В клипчето се виждат три отделни места, които са почти идентични – в началото, в края и някъде между тях относно Белгия. Отделно, засякохме и съвпадение в заключителните части на книгите – стр. 509 при Илиев и стр. 423 при Киселова“, обясняват от „Правна лудост“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html