неделя, 5 май 2024 г.

Туристическият министър иска безплатни ковид тестове по границите

Стела Балтова, служебен министър на туризма, кадър Нова телевизия

В Министерството на туризма се обмисля да се въведат безплатни антигенни тестове по границите на България, съобщи ръководителят на ведомството Стела Балтова.

„Обмисляме да има безплатни антигенни тестова на граничните пунктове. В началото това най-вероятно ще бъде за определени държави, за определен период от време и то на летищата, защото това е много трудна организация. Радостно ще бъде, ако успеем да постигнем един добър брой на намаляване на заразените в България и съседните държави чрез имунизация. Аз съм за това на Балканския регион да отпадне PCR тестът за съседните държави. Има облекчаване на условията и съм за това да има такива облекчения между съседните държави в региона. С Румъния вече имаме решение на този въпрос и то на реципрочна основа“, каза служебният министър.

„Туризмът през 2021 г. е по-труден отколкото порез 2020 г. Все още няма решение от страна на Русия как да се процедира с България. Следят се два показателя – броят заразени на 100 000, където сме в изключително добра позиция, както и броят на ваксинираните, където изоставаме. Очаква се да дойде екип от Русия. Които да се убедят в спазването на всички мерки у нас. Ние доказваме, че имаме пълната готовност да посрещаме руски туристи при спазване на всички мерки“, каза още тя.

„Трябва да е ясно на всички, че за целия туристически сектор са осигурени достатъчно количество ваксини. Това трябва да се превърне във фирмена политика. Това е един от елементите за „Добре дошли в България“. Всяка фирма може да приеме за себе си решение за задължителна ваксинация. Смятам, че ще бъде насърчено и скоро ще постигнем по-висок процент ваксинирани в сектора“, заяви Балтова.

По думите й е от съществена важност от икономическа гледна точка почивката трябва да е изгодна. „Важно е за българските туристи плажните принадлежности да бъдат на приемливи цени. Предприехме мерки да предоговорим част от търговските условия с наемателите на плажовете и концесионерите, а именно цените на плажните принадлежности. На 1 юни – утре, ще имаме решение с колко процента ще бъдат намалени цените. Ние сме предложили да им намалим плащанията по концесиите, а те да понижат цените на плажните принадлежности между 50% и 100%. Някои дори предложиха те да бъдат безплатни”, посочи министърът.

Тя подчерта, че започват проверки по Черноморието.  „Предвидени са 266 проверки на концесионерите. След това ще обявим и цените н плажните принадлежности на сайта на министерството”, заяви Балтова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html