неделя, 5 май 2024 г.

Медици защитават Александровска болница от обвинения във фалит

сн. БГНЕС Архив

Една от най-големите болници у нас – „Александровска“ – влезе в новините преди дни, след като в медиите бе пусната информация за огромен дълг на болницата в размер на десетки милиони левове.

Междувременно над 600 лекари, медицински сестри и други медицински работници в „Александровска“ излязоха в подкрепа на ръководството на болницата и с призив да бъдат оставени да работят спокойно. Медиците обявиха, че подкрепят проверка на разходите, но по правилата.

През последните две-три седмици обстановката в „Александровска“ болница е много далече от нормалната. Основно това се дължи на това, че всеки ден сме в медийното пространство с тезата, че болницата е пред фалит, заяви пред БНТ проф. Марин Георгиев, началник на клиниката по урология.

„Ние сме гръбнак на Медицинския университет“, коментира по темата проф. Красимир Янев, ръководител на катедра „Урология“ в Медицинския университет. На практика основните катедри са в „Александровска“, обучаваме над 4000 студенти, каза проф. Янев.

„Болно, тъжно и обидно е по този начин да се представя болницата след толкова работа, след толкова обучени лекари и специализанти. Ние сме „за“ проверка, но нека тя да бъде извършена по надлежния ред, без медиен шум“, допълни още проф. Георгиев.

Даде още данни, че през последната година основно разходи са били за консумативи и медикаменти, за ремонтни дейности, договори за поддръжка на апаратура и 90% от протоколите са били свързани с организацията и реорганизацията на дейността, свързана с COVID-19.

По думите на проф. Георгиев състоянието на „Александровска“ болница е било тежко преди 7-8 години, когато не е имало с какво да работят, но сега лечебното заведение разполага с последно поколение апаратура.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html