неделя, 5 май 2024 г.

Батков: Надявам се Сираков да има План „Б“

Ръководството на футболния „Левски“ трябва да има резервен план при пропадане на сделката за придобиване на клуба от чужд инвеститор. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ бившият собственик на „сините“ Тодор Батков. Той се надява, че обявената евентуална сделка преди седмица от настоящия притежател на мажоритарния пакет акции Наско Сираков не е с 31-годишния британец Джо Диксън. Разследване на bTV показа, че въпросният бизнесмен притежава две фирми с неголям бюджет и клуб в аматьорските дивизии на Англия. Футболист на „Стейнс Таун“ пък заяви, че не е виждал Диксън и не е получавал обещаните възнаграждения.

„Ние трябва да се доверяваме на ръководството на клуба, на мажоритарния собственик в този момент. Много се спекулира със семейството на емира на Кувейт. При всички положения ние – левскарите, трябва да имаме готовност да подкрепяме клуба си и при нов собственик, и при сегашната ситуация, защото положението е много тежко. Надявам се да има План „Б“. Това сме го играли и 2013, и 2014, миналата година беше върхът. Събраха се 5 млн. лева от привърженици под различни форми.

„Левски“ ще го има и призовавам сегашното ръководство да помисли и за това. Все пак съм на 62 години, работата ми е такава, че се занимавам с редица сделки, имал съм много, които хоп, да стане… и нищо не става. Аз съм сериозен човек и съм доказал, че думата ми тежи. Силно се надявам да има някаква грешка, да не е този“, заяви Батков. Той е убеден, че „Левски“ представлява интерес за инвеститорите, особено заради стадион „Георги Аспарухов“.

„Левски“ е може би най-големият бранд в България. Като бранд, като местоположение, където се намира базата и може да стане нещо грандиозно, би представлявал интерес за инвестиции. Това би бил водещият мотив на такъв инвеститор, с такъв профил, както Наско го представи, да дойде в България. Марката „Левски“ си струва. Всичко е бизнес. Светът е в стабилно състояние, има много пари, дълги пари, евтини пари. В България пазарът се развива. Става дума за най-популярния клуб, който е в сърцата на 1/3 от хората. Населението е бедно, но така или иначе се вдига стандартът, има платежоспособно търсене. При една добра база на мястото на „Герена“, която да не е само стадион, където хората да ходят веднъж на седмица, ако се направи комплекс, в който да има игрище, мол, заведения за хранене, дискотеки, хотел, фенски стоки… Какъв е проблемът?“, каза Батков.


Бившият собственик обяви, че държавата е длъжник на „сините“, а в последните години е доказано, че футболните клубове са зависими от политиците. „Всички клубове са зависими от политиците. Най-малко базата, която е държавна… Справедливо или не. Второ – ангажименти на държавата да инвестира. Дадоха пари на „Ботев“, довършват стадиона, който Цветан Василев започна, дадоха пари на „Локомотив“, нещо се надлъгват с ЦСКА да правят съвместно дружество, издръжката на „Берое“ зависи почти изцяло от държавата в лицето на губещата ТЕЦ „Марица Изток-2“. Морално държавата е длъжник на „Левски“. Когато беше направена реституцията, никой не си направи труда да обърне внимание, че „Левски“ е единственият футболен клуб, чието имущество е експроприирано с решение на ЦК на БКП. Стадион, който е собствен, изграден с доброволен труд от привържениците на клуба и половината земя е подарена с решение на Столична община от 1931 г. Стадион, на който е играл националния отбор на България. Би трябвало сега да се бяга от политически връзки. Вече е невъзможно. Надявам се да бъде възможно съвсем скоро. Вече е по-възможно, отколкото преди 1 година“, каза той.

Батков е убеден, че лицензът за участие на „Левски“ в следващия сезон на Първа лига е спасен. „Концептуално трябва да се изчистят нещата, да се реши по какъв път ще се върви. При тези финансови затруднения най-добре е да се заложи на български футболисти от школата, с двама-трима-четирима чужденци. Нещо, което направихме със Сираков и Стоилов 2004 г. Сега виждате „Арда“ какво прави. Вижте ЦСКА 1948 – по същия начин. Това е пътят“, завърши той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html