неделя, 5 май 2024 г.

Беларус обяви, че е действала законно в отклоняването на „Райънеър“

Беларус обяви днес, че страната е действала законно, като е прихванала граждански полет след заплаха за бомба, отхвърляйки обвиненията на европейците, че властите в Минск са отклонили самолета на „Райънеър“, за да арестуват опозиционер на борда, предаде Франс прес.

Западните страни обаче настояват за международно разследване, което да установи допуснатите от Беларус нарушения на международните правила на въздухоплаването. ЕС пък ще обсъжда засилване на натиска срещу Минск. Настоява се за освобождаване на арестувания журналист, блогър и опозиционер Роман Протасевич, нарочен за екстремист и пътувал в приземения самолет.

Няма никакво съмнение, че действията на нашите компетентни органи са били в съответствие с международните правила, отбеляза Министерството на външните работи на сайта си, отхвърляйки „неоснователните обвинения“ на европейски държави, обвинени от Минск, че политизират инцидента.

Този инцидент трябва да се разглежда от гледна точка на сигурността, отбелязва министерството, имайки предвид бомбената заплаха, оказала се обаче фалшива.

Следственият комитет на Беларус съобщи, че е започнал наказателно производство за фалшив сигнал за заложена бомба, предаде РИА Новости.

Беларуското външно министерство заяви, че е готово да допусне посещение на експерти, ако е необходимо, за разследване на отклоняването на пътническия самолет и да им покаже данни.

Беларуските власти изпратиха изтребител, принудил самолета на ирландската авиокомпания, пътуващ от Гърция за Литва, да кацне вчера, 23 май, в Минск на основание получено съобщение за бомбена заплаха на борда, оказала се фалшива. Властите свалиха от самолета и задържаха критикуващ правителството журналист.

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html