вторник, 30 април 2024 г.

Великият Боб Дилън на 80!

Днес големият певец, музикант, композитор, актьор, поет и сценарист Боб Дилън навършва 80 години. Той е роден на 24 май 1941 в Дълут, Минесота, САЩ. Рожденото му име е Робърт Алън Цимерман, Боб Дилън е артистичният му псевдоним.

Боб Дилън е оказал най-голямо влияние в поп музиката не само в САЩ, но и по света. Голяма част от най-популярните му произведения са създадени през 60-те години на ХХ век, когато той се превръща в една от знаковите фигури на общественото недоволство в Съединените щати. Някои от песните му, като „Blowin’ in the Wind“ и „The Times They Are a-Changin’“ (чуйте я по-долу), се превръщат в химни както на движението за граждански права, така и на антивоенното движение.

Дилън прави революция в писането на поп песни, като използва по-откровени и дълги текстове, често определяни като поеми. Ранната му поезия включва много политически, социални и философски елементи, които са част от контракултурата, преживяваща нов разцвет през този период. Разширявайки съществуващите жанрове, Боб Дилън включва в музиката си елементи на различни стилове, като фолк, блус, кънтри, госпъл, рокендрол, рокабили и дори джаз и суинг.

Боб Дилън обикновено изпълнява песните си, свирейки на китара, пиано или хармоника. Негови песни се изпълняват от такива музиканти като Джими Хендрикс, групите „Гънс енд Роузес“ и др.

По време на продължителната си кариера той получава множество награди и отличия – Грами, Златен глобус, Оскар, включен е в Залата на славата на рокендрола. Класация на списание „Ролинг Стоун“ го определя като вторият по значение изпълнител в историята на популярната музика след „Бийтълс“.

На 29 май 2012 г. в Белия дом във Вашингтон Боб Дилън получи от президента на САЩ Барак Обама Президентския медал на свободата, най-високото американско гражданско отличие.

През октомври 2016 г. Дилън е удостоен с Нобелова награда за литература. Аргументацията на комитета е, че Дилън е „създал нов поетически израз в рамките на голямата американска песенна традиция“. Реакциите са противоречиви, от почуда до възторжено одобрение. Самият Дилън дълго време не реагира официално и дори не отговаря на Нобеловия комитет, но в крайна сметка изразява благодарността си.В средата на ноември 2016 г. в официално писмо до Нобеловия комитет той съобщава, че няма да присъства на церемонията по награждаването. Изпраща обаче речта си, която е прочетена вместо него от Азита Раджи, посланик на САЩ в Швеция.

Боб Дилън е вторият човек в историята, отличен едновременно с Нобелова награда и „Оскар“ (първият е Бърнард Шоу).

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html