неделя, 5 май 2024 г.

Анонимен купи розовия диамант „Сакура“ за рекордните $29 млн.

Снимката е илюстративна: pixabey

Розовият диамант „Сакура“ бе продаден на търг в Хонконг за рекордните 29,1 милиона долара. Скъпоценният камък е с тегло от 15,81 карата, съобщава NOVA.

„Сакура“ е най-големият скъпоценен камък от своя клас с наситен розов цвят и със вторичен пурпурен оттенък.

Наддаванията бяха организирани от аукционната къща „Кристис“ и реализираната сума е рекордна за скъпоценен камък с такъв оттенък. Името на купувача не бе оповестено.

Първоначалната оценка на диаманта, инкрустиран в пръстен от злато и платина, беше между 25 и 38 милиона щатски долара. Наддаването за скъпоценното бижу започна от 22 милиона долара.

Заради своя уникален ярък оттенък, диамантът е кръстен „Сакура“ на японската дума за черешовите цветове, които цъфтят за много кратък период в началото на пролетта. Той е най-големият лилаво-розов „безупречен“ диамант, който някога се е появявал на търг. Редкият камък е поставен върху обикновен платинен пръстен и е класифициран като вътрешно безупречен, което означава, че всякакви дефекти се виждат само при близко увеличение. Той също така е класифициран като „ярък“, мярка за интензивен цвят, която постигат едва 4% от розовите диаманти.

От „Кристис“ посочват, че подобни диаманти се срещат много рядко в природата, като по-малко от 10 процента от тях надвишават 0,2 карата.

Предишният рекорд за продаден пурпурно-розов диамант принадлежеше на „Духът на розата“ с тегло 14,83 карата, продаден в Женева за 26,6 милиона долара.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html