неделя, 5 май 2024 г.

Путин отново скандализира: Писмеността е дошла в Русия от македонските земи

„Днес в Русия е свещен ден, Денят на славянската писменост, а писмеността е дошла при нас именно от македонските земи“. Това написаха като поздрав в Туитър към Северна Македония от руското посолство в Скопие, като се твърди, че думите са лично на руския президент Владимир Путин.

Едно от най-скандалните твърдения на руския президент, че славянската писменост е дошла в Русия от македонските земи, беше изречено през 2017 година по време на приветствие на македонския му колега Георге Иванов.

„Невъзможно е да се оцени значението на Светите Кирил и Методий за развитието на славянските езици, включително руския и македонския. Трудно е да си представим много от най-големите богатства на световната литература без писмеността, която ползваме, благодарение на солунските братя, се казва във втора публикация на руското посолство в РС Македония.

Публикацията в социалната мрежа предизвика полюсни реакции – от благодарност към „братския руски народ”, през нападки към Москва до обидни коментари за българите.

Ангел Джамбазки.

Публикацията предизвика остра реакция от страна на евродепутата от ВМРО и зам. председател на партията  Ангел Джамбазки. „Ето това в една от най-позорните Ви фалшификации. И най-жалката. Писмеността и православието са пренесени в днешна Русия от България. И това е факт. „Македонската“ азбука е създадена заедно с македонската нация в Москва през 1945 та година. А лъжите са истински позор. Засрамете се“, написа Джамбазки в Туитър.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html