неделя, 5 май 2024 г.

Избягалият сръбски мафиот Жарко Момчилович бил у нас нелегално

Жарко Момчилович

Избягалият от България сръбски наркомафиот Жарко Момчилович е имал забрана да влиза в страната, научи вестник „Галерия“ от източник в съдебната система. Той беше арестуван през февруари при операция на ДЕА и ГДБОП у нас заради трафик на хероин. Два месеца по-късно съдът го пусна, за да се лекува, и той изчезна. Бягството му разтресе МВР, прокуратурата и съда.

40-годишният член на Земунския клан е трябвало да бъде екстрадиран в САЩ, където е крайната точка на канала за трафик на хероин от Турция. Освен това е бил издирван в родината си, отново за наркотрафик, но е решено да бъде екстрадиран зад океана.

По-интересното е, че Жарко Момчилович въобще не е трябвало да бъде в България. През 2007 година той участва в престрелка в апартамент в кв. „Белите брези“ в София. Пострадаха приятелката му Мария и двама други сърби. По-късно се оказа, че всички са били у нас с фалшиви паспорти. През август 2008 година Жарко е осъден за незаконно оръжие, а през декември е екстрадиран. По закон осъден чужденец се извежда от страната със забрана да влиза в България.

Въпреки това Жарко Момчилович е живял в София и е контролирал международен канал за наркотрафик. Оказва се, че въпреки забраната да влиза у нас ловкият сърбин е живял години наред в столицата на България. Заради това се прави вътрешна проверка в МВР кой е допуснал членът на Земунския клан да бъде пуснат у нас и как е успявал да развива престъпната си дейност тук. Каналът му за трафик на дрога е разкрит първо от американската служба за борба с наркотрафика ДЕА. Заради разследването тук и в Сърбия са командировани агенти от Вашингтон.

Заедно с Жарко Момчилович са арестувани двама негови сънародници и трима българи. Намерени са 20 килограма хероин, които обаче са били само една от пратките, които са пътували от Турция към Западна Европа, а оттам към САЩ. Само Жарко Момчилович не е обвинен в България заради наркотрафика, научи „Галерия“. Срещу други 4-ма от бандата, включително българите Георги Христозов и Анатоли Ниницов, има дело в Специализираната прокуратура и те са в ареста. Срещу Жарко Момчилович е имало процедура по екстрадирането му в САЩ, където е започнало разследването срещу него и е трябвало да има процес.

Един месец след пускането на Жарко Момчилович от ареста заради здравословни проблеми няма следа от него. Той е обявен за издирване в Интерпол, а тук тече разследване на медицинските документи, благодарение на които е освободен от следствения арест. Съществуват подозрения, че са фалшиви. В същото време съратниците му в ареста вече са склонни да признаят за участието си в канала за трафик на хероин. Те са били изпълнители и задачата им е била да транспортират дрогата и да я съхраняват по заповед на боса.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html