понеделник, 29 април 2024 г.

Пари, егоизъм и невежество подхранват антиваксърските движения

 

Ваксините за защита на хората от COVID-19 започнаха да се предлагат в края на 2020 г. и изявите на антиваксърите избиха в крешчендо.  Усилията хората да се опазят от ваксиниране засилват дезинформацията за безопасността и ефективността на ваксините, разпространяват се масово фейкове и умишлено се подвеждат хората, че ваксинирането се прави по политически, идеологически или други причини.

Борбата срещу ваксините обаче не е от вчера. Те се посрещат с подозрение и враждебност, откакто съществуват. Настоящото противопоставяне на ваксините срещу COVID-19 е само последната глава в тази дълга история.

„Колебанието или пълното отричане на  ваксините има по-малко общо с неразбирането на науката и повече с общото недоверие към научните институции и правителството“, казва Мая Голдънбърг, експерт по философия от Университета в Гуелф, Онтарио, която изучава феномена

Една от широко разпространяваните фалшиви новини днес е, че ваксините срещу COVID-19 съдържат микрочип, инструмент за наблюдение.

 

18-ти век

Масовата ваксинация започва, след като английският лекар Едуард Дженър научава, че доячите са защитени от едра шарка,следкато са били в контакт с крави, болни от кравешка шарка и свързания с нея вирус.

През 1796 г. Дженър легитимира научно процедурата за инжектиране на хора с кравешка шарка за предотвратяване на едра шарка при хората.

Около 1 до 2 процента от хората – включително и синът на британския крал Джордж III през 1783 г. – са починали от процедурата.Това е много по-малко от 30 процента,починали от едра шарка.

Бенджамин Франклин отхвърля ваксинацията, но по-късно съжалява,когато шарката убива най-малкия му син. Проповедници казват, че ваксинацията е лоша,защото е неестествена намеса в отношенията на човек с Бог,посявайки семената на по-късните антиваксърски нагласи.

Любопитно е, че „ваксинация“ срещу едра шарка е предотвратявала сериозни инфекции и датира от поне 1000 години в Азия, Африка и други части на света.Хората вдишвали изсъхналите струпеи от едра шарка или втривали гной в надраскана кожа на здрав човек.

19-ти век

Тази илюстрация от 1838г. е срещу ваксинирането

 

През 1809 г. Масачузетс приема първия в света известен закон за задължителната ваксинация, който изисква населението да получи ваксината срещу едра шарка. Съпротивата започва да нараства, когато други държави приемат подобни закони. Тогава Законът за ваксинацията в Обединеното кралство от 1853 г. изисква родителите да ваксинират бебета на възраст до 3 месеца, или ги е грозял затвор.

Законът предизвика бунтове и сформирането на Антиваксърната лига в Лондон.  Настроенията срещу ваксинацията нарастват и се разпространяват в цяла Европа, докато демонстрация от 1885 г. на около 100 000 души в Лестър, Англия, подтиква британската монархия да назначи комисия, която да проучи проблема.

Полученият доклад от 1896 г. води до акт от 1898 г., който премахва наказанията за родители, които не вярват, че ваксинацията е безопасна или ефективна. Законът въвежда термина „възразяващи по съвест“, на който по-късно се позовават отказващите военна служба на религиозна или морална основа.

Тактиката на групите антиваксъри от онова време звучи познато: борбата се води с брошури, съдебни битки и спорове в щатските законодателни органи, довели до отмяната на задължителните закони за ваксинация в седем държави. Решението на Върховния съд от 1905 г. „Якобсън срещу Масачузетс“ потвърждава правото на държава да налага ваксини; остава прецедент и днес.

20-ти век  

Протестиращите през февруари 2021 г. в Сидни, Австралия, се обявиха срещу идеята за задължителни ваксинации срещу COVID-19, само няколко дни преди ваксините да станат достъпни за здравните работници от първа линия.

Сн. Брук Мичъл

 

Документален филм от 1982 г., озаглавен „DPT: Ваксинална рулетка“, променя всичко. Леа Томпсън, репортер на WRC-TV във Вашингтон, сподели емоционални истории на родители, които твърдят, че децата им са претърпели припадъци и мозъчни увреждания от ваксини срещу коклюш-тетанус,или DPT. Интервютата с лекари придават достоверност на историите.

Пристъпите, причинени от треска, са известен страничен ефект на DPT и проучване от 1974 г. съобщава за неврологични усложнения, развиващи се при 36 деца в рамките на 24 часа след ваксинацията с DPT.

Но т.нар. проучване не проследява децата в дългосрочен план. По-късно изследванията не разкриват нито припадъци, нито доказателства, че ваксината е причинила мозъчни увреждания. Но вредата за общественото доверие е нанесена.

През 1998г.измамно проучване свързва ваксините и с аутизма. Страховете за аутизъм от ваксини вече са избухнали по времето, когато „проучването“ е спряно 12 години след публикуването.

През 1999 г. Службата за обществено здраве на САЩ препоръчва премахването на тимерозал от детските ваксини като предпазна мярка за намаляване на излагането на живак на бебета. По-късно изследванията не показват опасения за безопасността при използването му.

MMR ваксината никога не е съдържала тимерозал, но страховете от свързаните с живак мозъчни увреждания се сливат с тези за MMR и аутизма, създавайки буря от гняв и страх около твърденията за вреда от ваксината.

Джон Кенеди-младши

В САЩ в антиваксърски протести се включват много холивудски звезди и известни обществени фигури. Джон Ф. Кенеди младши е бил запален антиваксър и е поддържал организациите, борещи се срещу ваксинирането.

21-ви век

Въпреки оттеглянето на проучването си през 2010 г. и отнемането на лиценза му за практикуване на медицина в Обединеното кралство, Уейкфийлд остава лидер в днешното антиваксърско движение.

Към него се присъединява Робърт Ф. Кенеди-младши, който придобива известност, популяризирайки необосновани твърдения за тимерозал. И двамата мъже яхнаха вълната на мрежи за противоваксинация в социалните медии и популяризирането на дезинформация чрез лъскави документални филми като „2016 Vaxxed“.

През 2014 г. в САЩ се наблюдава най-голям брой случаи на морбили, тъй като болестта е елиминирана от страната през 2000 г., завършвайки с голямо огнище, започнало през декември в Дисниленд. В отговор Калифорния приема закон, който премахва възможността на родителите да се откажат от ваксинирането на децата си въз основа на лични убеждения и изисква всички деца да получават препоръчани от CDC ваксини, за да посещават училище.Крайното противопоставяне на този закон и последвалите закони спомогна за подновяването на застъпничеството срещу ваксините, заедно с тревожно огнище на морбили през 2019 г. По-голямата част от хората приемат препоръчаните ваксини и тяхната роля за спиране на разпространението на инфекциозни заболявания. Последните проучвания сочат, че 69% от възрастните в САЩ казват, че имат или ще получат ваксина COVID-19, подобрение спрямо 60%, желаещи да направят това през ноември.

На снимката горе:

Митинг на Антиваксърската лига на Канада изпълва улиците близо до кметството в Торонто през 1919 г.

Архив на град Торонто

 

Със съкращения от Sciance News

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html