неделя, 5 май 2024 г.

Почина голямата Ваня Костова

Във вчерашния празничен ден ни напусна голямата българска естрадна звезда – Ваня Костова. Все още не са ясни причините за смъртта на 64-годишната певицата, която вече беше преболедувала ковид. Преди седмица тя бе на лечение в неврологично отделение на столична болница заради силни болки в гърба, но от няколко дни беше на домашно лечение.

„Имам две дискови хернии и много вегетативни промени по гръбнака. От 40 години страдам от това, но все още не мога да се реша на операция. Страхувам се“, сподели по-рано легендарната изпълнителка от „Тоника СВ“.

През 2015 г. тя е преборила рака. „Преборих рака. По-скоро имах шанса тази коварна болест да ме пощади. Ракът е зло, с което малцина са успели да се преборят, защото обикновено се открива прекалено късно, в непоправимо напреднал стадий. Но стига да бъде установен в самото начало, специално ракът на гърдата е напълно победим“, призна тогава легендата на група „Тоника“ – Ваня Костова.

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград. Прекарва детството си в Родопите и по-късно в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още през този гимназиален период се увлича по пеенето.

Завършва Българската държавна консерватория в класа на доцент Георги Кордов. От нейния випуск са още Венета Рангелова, Ралица Ангелова от „Тоника СВ“, Веселин Маринов, Богдан Томов и др.

През март 1981 г. се ражда синът ѝ Боян Михайлов. Малко след това се разделя със съпруга си – музиканта Любен Михайлов, който заминава да работи в Норвегия.

Продуцентът и основателят на групата „Тоника СВ“ композиторът Стефан Диомов започва усилено да пише свои и да предлага песни и от други автори. Така през 1981 г. Ваня изпява първата си песен като професионална певица заедно с „Тоника СВ“ – „Приятели“, по музика на Стефан Диомов и текст на Георги Белев. Тази песен впоследствие печели ТВ конкурса „Мелодия на годината ’81“.

Костова се превръща в солистка на състава и песни от този период като „Приятели“, „Аз и моето момиче“, „Като сън“, „Конче мое“, „Къде си“, „Вместо сбогом“, „Ако те има“ допринасят силно за нейната лична популярност.

През пролетта на 1986 г. Ваня Костова записва последната си песен с „Тоника СВ“ – „Очакване за пролет“ – муз. Стефан Диомов, текст Богомил Гудев. През юли 1986 г. след вътрешни разногласия Ваня Костова и Стефан Диомов напускат „Тоника СВ“.

Ваня Костова започва самостоятелната си кариера с песни като „Черен кон, не умирай върху белия сняг“, „Лятото“ – дует с композитора Стефан Димитров, „Искам да ти кажа“, „Звезда“ – с нов аранжимент и др.

Ваня Костова участва на всички митинги на СДС, за да подкрепи Синята идея.

През 1993 г. заедно с Деян Неделчев записва песента на Стефан Диомов „Повтаряй ми, че ме обичаш“. На следващата година композиторът Стефан Диомов събира всички певци от ръководените от него групи „Тоника“ и „Тоника СВ“ и правят незабравими бенефисни концерти в Бургас и София. Заедно певците решават да продължат под общото име „Фамилия Тоника“. Групата набира огромна популярност и прави многобройни концерти. В тази група Ваня Костова участва в първите три албума и е солистка на песни като „Здравей, как си, приятелко“, „Добър вечер, мамо“, „Сезони“, „Бяла къща – двор зелен“ и др. Успоредно с „Фамилия Тоника“ Ваня Костова пее и като самостоятелна певица.

През 2001 г. Ваня Костова напуска „Фамилия Тоника“ и продължава изцяло самостоятелната си кариера. През септември 2018 г. името на певицата нашумя с влизането й в къщата на Vip Brother, където завърши на шеста позиция.

Умира на 6 май 2021 г. в София.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html