неделя, 5 май 2024 г.

Приятна изненада в редиците на ГЕРБ от отказа на Слави

Десислава Атанасова, ГЕРБ, кадър Нова телевизия

„Карантината на г-н Трифонов изтече. Много по-добре, вероятно, за неговите избиратели щеше да бъде той лично да носи отговорност, а не да изпраща подставено лице, неизвестно със своя политически опит”, заяви шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова по повод предложението на Слави Трифонов за премиер и отказа на „Има такъв народ” (ИТН) да състави правителство.

Минути по-рано лидерът на ИТН обяви, че партията му издига топ шахматистката Антоанета Стефанова за министър-председател. В същото време той каза, че мандатът ще бъде върнат и реално няма да правят правителство.

„Поздравления за нейните спортни успехи, но кой предложи тази дама и след колко време? Очаквахме, вероятно и цялото ни общество, че „Има такъв народ” ще поеме отговорност. Всички аргументи, че не среща подкрепа от партньори в Народното събрание и че не стигат гласовете за избор на правителство, са абсолютно изгубени от всякаква логика”, смята Атанасова.

ГЕРБ внесоха жалба в Конституционния съд за наложения от Народното събрание мораториум върху определени действия на управлението.

В четвъртък парламентът наложи мораториум върху част от действията на кабинета „Борисов 3“ за периода на оставка. Забраната включва възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания за подземни богатства, поемане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници и назначения в държавната администрация.

„Внесохме искане за тълкувателно решение по отношение на мораторума. Има текст от решението по отношение на лечебните заведения. Трудно е болниците да се справят в пандемията – те трябва да разполагат с движимото си имущество. В мораториума има забрана да не разполагат с движимото и недвижимото си имущество. Нашето искане е насочено срещу решение, което грубо нарушава Конституцията на България. Отнемат се правомощия на други власти. Считаме, че дори може да се стигне до правен прецедент, ако се приеме решението на ИТН за промени в Изборния кодекс“, заяви Десислава Атанасова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html