неделя, 5 май 2024 г.

ЕС иска да съди „Астра Зенека“ за забавените доставки

Европейската комисия подготвя  съдебни производства срещу „Астра Зенека“, след като производителят на лекарства е намалил доставките на ваксини за Европейския съюз, съобщиха източници пред Ройтерс. Този ход би отбелязал нова стъпка в плана на ЕС за прекъсване на връзките с англо-шведската компания, след като многократно намали доставките за Съюза, допринасяйки за големи закъснения в пускането на ваксините в Европа.

Новината за правния случай бе съобщена за първи път в четвъртък от „Политико“. Служител на ЕС, участващ в преговори с производители на лекарства, потвърди, че властите в Брюксел се готвят да съдят компанията. „Държавите от ЕС трябва да решат дали (ще) участват. Става въпрос за изпълнение на доставките до края на второто тримесечие“, каза служителят. Въпросът беше обсъден в сряда на среща с дипломати от ЕС, където повечето държави са подкрепили съдебните действия, казаха двама дипломати пред Ройтерс.

Въпреки това най-големите  страни – Германия и Франция, поискаха повече време, за да обмислят възможния ход, казаха дипломатите. „Важното е да осигурим доставянето на достатъчен брой дози в съответствие с по-ранните ангажименти на компанията“, заяви говорител на Комисията в съобщение. „Заедно с държавите членки разглеждаме всички варианти това да се случи.“ По-късно говорителят каза на пресконференция: „Все още не е взето решение по отношение на това правно действие.“ Говорител на „Астра Зенека“ заяви, че компанията не е знаела за никакви съдебни производства „и продължава да провежда редовни дискусии за доставките с Комисията и държавите членки“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html