неделя, 5 май 2024 г.

Депутатите полагат клетва и избират председател на 45-ото Народно събрание

С тържествено заседание ще бъде открито днес новоизбраното 45-ото Народно събрание. Новите депутати решиха това да се случи в старата сграда на парламента на площад „Народно събрание“.

По традиция заседанието ще започне с химните на България и Европейския съюз и ще бъде пряко предавано по обществените радио и телевизия.

Първото заседание ще бъде открито от най-възрастния депутат – Мика Зайкова, избрана от името на „Има такъв народ“.

Депутатите ще положат записаната в Конституцията клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа.

По време на заседанието ще бъдат избрани председател и заместник-председатели на парламента.

В парламента влизат общо 6 партии, чиито народни представители ще бъдат групирани в парламентарни групи. Най-голяма ще бъде групата на ГЕРБ – 75 депутати, „Има такъв народ“ – 51, БСП – 43, ДПС – 30, „Демократична България“ – 27 и „Изправи се! Мутри вън!“ – 14.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова също ще присъстват на първото заседание на парламента, а държавният глава ще отправи обръщение към народа и Народното събрание от парламентарната трибуна.

По традиция изявления ще направят представените в Народното събрание партии и коалиции.

Новите депутати ще положат клетва и ще определят кой ще бъде председател на Народното събрание.

Новите депутати ще положат клетва и ще определят кой ще бъде председател на Народното събрание.

По традиция той е представител на най-голямата парламентарна група, но историята познава и изключения. След това ще станат ясни и ръководствата на парламентарните групи на 6-те политически сили в парламента.

 

На тържественото заседание ще присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Държавният глава ще направи обръщение към народа и Народното събрание.

По Конституция на това заседание правителството на Бойко Борисов трябва да подаде оставка пред НС. То ще продължи да работи до избор на нов редовен кабинет.

Новите народни представители бяха посрещнати от малоброен протест. С викове и пронизващ звук на тромба, недоволни граждани подвикваха към влизащите в сградата депутати срещу Бойко Борисов и за служебно правителство.

Цецка Бачкова ще бъде предложена за зам.председател от ДБ.

Номинираният за зам.председател от БСП Кристиян Вигенин заяви, че няма да подкрепят нищо, предложено от ГЕРБ. Ако имаше и най-малък шанс за правителство на ГЕРБ, кандидатът за премиер щеше да бъде Бойко Борисов.

Той обяви, че БСП ще подкрепи Румен Радев за втори мандат.

Депутатите на „Има такъв народ“ пристигнаха с автобус, зам.председателят на партията Тошко Йорданов каза, че ще коментират всичко след откриването на НС.

Христо Иванов от Демократична България заяви, че ще разговарят със Слави Трифонов, ако ги покани. На влизане в НС президентът Румен Радев лаконично пожела успех на новите народни представители.

Очаквайте подробности!

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html