неделя, 5 май 2024 г.

Ясни са полуфиналите в Шампионската лига

„Реал“ Мадрид се класира за полуфиналите на Шампионската лига, след като удържа 0:0 като гост на „Ливърпул“ в реванша. Кралският клуб продължава към последните четири благодарение на успеха с 3:1 в първия двубой. За място на финала „белия балет“ ще се изправи срещу друг представител на английската Висша лига – „Челси“. „Сините“ от Лондон са един от най-неудобните съперници в славната над 119-годишна история на „Лос Меренгес“. Двата тима са се срещали три пъти, а „Реал“ няма успех – 2 загуби и едно равенство. Предстоящият сблъсък ще е първия помежду им в Шампионската лига.
За „Реал“ попадането сред най-добрите четири в турнира е първо от 2018 г. насам. В предишните два сезона испанският гранд бе елиминиран на осминафинал.

„Играхме добре, агресивно, създавахме положения, но не вкарвахме. След като това не се случваше, „Реал“ благодарение на огромния си опит доведе мача до нужния резултат, за да продължи спокойно напред. Обичаме Шампионската лига и искаме да се върнем. Сега може обаче да се съсредоточим върху представянето си в Премиър лийг“, коментира треньорът на мърсисайдци Юрген Клоп. Отборът му е шести във временното класиране, но разликата с четвъртия „Уест Хем“ е три точки.

В Топ 4 е и „Манчестър Сити“, който записа нов труден успех с 2:1 срещу „Борусия“ (Дортмунд( и продължава напред с общ резултат 4:2. На „Сигнал Идуна Парк“ домакините владееха инициативата в началото на първата част и откриха резултата в 15-ата минута чрез английския талант Джуд Белингам. Със своите 17 години и 289 дни, той стана вторият най-млад автор на попадение в елиминациите на Шампионската лига след Боян Къркич от „Барселона“ срещу „Шалке“ през април 2008 г. Тогава юношата на каталунците бе на 17 години и 217 дни. Англичаните обаче стигнаха до пълен обрат. Рияд Марез изравни от дузпа в 55-ата минута, отсъдена за игра с ръка на Емре Джан. Алжирецът сложи край на головата си суша в Турнира на богатите, продължила 14 двубоя. Четвърт час преди края Фил Фодън оформи крайното 2:1 с удар от дистанция и помощ от левия страничен стълб.
С успеха мениджърът на „Сити“ Пеп Гуардиола е на осмия си полуфинал в ШЛ, изравнявайки рекорда на Жозе Моуриньо. Каталунският специалист и неговият тим разбиха 1/4-финалната прокоба, след като отпаднаха в същата фаза на турнира в последните три сезона – съответно от „Ливърпул“ (2017/2018), „Тотнъм“ (2018/2019) и „Олимпик“ (Лион) (2019/2020). В полуфиналите „гражданите“ ще се изправят срещу ПСЖ, който детронира носителя на трофея „Байерн“.

„Аз се радвам изключително за клуба, ръководството, феновете, футболистите – за всеки! „Манчестър Сити“ се класира едва за втори път на полуфинал и няма особено богата история на този етап, но започваме да я пишем. Играхме прекрасно без първите 10 минути, когато съперникът беше по-добър. Много съм радостен, че попадаме сред четирите най-добри отбора в Европа. Ще се постараем да се представим добре“, доволен бе мениджърът на „гражданите“ Гуардиола.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html