неделя, 5 май 2024 г.

Кремъл: От поведението на Байдън зависи дали ще има среща с Путин

Кремъл заяви в сряда, че срещата на върха между руския президент Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън ще зависи от поведението на САЩ, след като се съобщава на Вашингтон да отмени план за налагане на нови санкции срещу Русия.

В телефонно обаждане във вторник президентът Байдън предложи среща на върха на двамата лидери за справяне с множеството спорове и посъветва Москва да намали напрежението около Украйна, предава Ройтерс.

Говорителят на Путин заяви в сряда, че предложената среща на върха, за която все още не е избрана европейска държава – домакин, зависи от бъдещото поведение на САЩ, което изглежда като намек за потенциални санкции на САЩ. „Разбира се, по-нататъшната работа по това предложение за среща в европейска държава ще бъде възможна, само като се вземе предвид анализът на реалното положение и по-нататъшни стъпки от нашите колеги“, каза Песков., цитиран от РИА Новости.

Отношенията между двете суперсили се сринаха до нов минимум след Студената война миналия месец, след като Байдън каза, че смята, че Путин е „убиец“, а Москва извика посланика си във Вашингтон за консултации. Той все още не се е върнал почти месец по-късно. Съветникът на Путин по външната политика Юрий Ушаков покани Джон Съливан, посланик на САЩ в Москва, на разговори в сряда, съобщи Песков. Посолството на САЩ не коментира веднага срещата, но РИА Новости съобщи, че Ушаков е казал на Съливан, че Москва ще „действа по възможно най-решителния начин“, ако САЩ предприемат някакви нови „недружелюбни стъпки“ като налагане на санкции.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е в Брюксел за разговори със съюзниците от НАТО по редица теми, включително Русия и Украйна. В знак, че кризата около Украйна остава напрегната, украинските въоръжени сили тренираха отблъскване на танкова и пехотна атака близо до границата на анексирания от Русия Кримски полуостров.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html