неделя, 5 май 2024 г.

„Реал“ свали „Атлетико“ от върха след триумф в Ел Класико

„Реал“ (Мадрид) поведе в Ла Лига, след като победи „Барселона“ и във второто Ел Класико за сезона. Мадридчани триумфираха с 2:1 и изместиха градския съперник Атлетико от върха в класирането. Каталунците са трети.

Домакините нанесоха първия си удар в 13-та минута, когато Федерико Валверде проби през центъра, освободи пространство за Лукас Васкес и му подаде на фланга. Последва центриране отдясно и фамозно отиграване на Карим Бензема с пета. Французинът насочи неспасяемо топката към вратата и вкара 19-тия си гол в Ла Лига от началото на сезона. Толкова имат още Луис Суарес и Жерард Морено, а с повече е единствено Лионел Меси (23). В 26-та минута ситуацията се повтори – мълниеносна контраатака на „Реал“ завърши с беше спряна с фаул на границата на наказателното поле. Последва изстрел на Тони Кроос и след два поредни рикошета във футболисти на „Барса“ домакините поведоха с 2:0. В 35-ата „Реал“ като по чудо не вкара трети гол. Валверде стреля мощно по диагонала. Топката обаче не пожела да влезе в мрежата и разтресе страничната греда. Последва добавка на Кроос и спасяване на Тер Стеген. В 37-ата минута главният рефер подмина с лекота претенциите на Барселона за дузпа за нарушение на Ферлан Менди срещу Усман Дембеле, а в заключителните секунди на първото полувреме Лионел Меси удари греда след директно изпълнение от ъглов удар.

На почивката над Мадрид се изсипа порой, който попречи на футболистите и на двата отбора да покажат максимума от възможностите си. След няколко пропуска „Барса“ все пак вкара в 60-ата минута. Жорди Алба проби по лявото крило и пусна страхотен успореден пас към точката на дузпата. Там дебнеше Оскар Мингеса, който успя да засече топката – 1:2. Буквално в следващата атака Реал можеше да вкара трети гол след остро центриране на Винисиус и рикошет в тялото на Араухо. Топката тръгна застрашително към близкия ъгъл на Тер Стеген, но се спря в страничната греда. В 63-ата минута „Барса“ бе близо до изравнителния гол, след като Лионел Меси матира защитата на „Реал“ с хитър пас към Алба. Защитникът изскочи сам срещу Куртоа, но от малък ъгъл реши да подава към Гризман. Вратарят на Реал обаче се намеси изби. Последваха пропуски на Винисиус и Тони Кроос, а до края на срещата „Барса“ натискаше. В 83-та минута Алба отново изскочи на стрелкова позиция и пусна топката покрай Куртоа. Тя излизаше в аут, а Брейтуейт изпревари Менди, след което падна, искайки дузпа. Каталунците протестираха мощно, но реферът бе категоричен, че няма да посочи дузпа. В 90-ата минута Каземиро получи втори жълт картон, след като наруши правилата срещу Оскар Мингеса. При последвалия свободен удар Меси насочи топката във вратата, но и Куртоа се бе позиционирал прекрасно и улови. В добавеното време на срещата юношата на Барселона Илайш Мориба можеше да донесе точката на тима си. Младокът стреля от воле от точката на дузпата, но насочи топката в гредата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html