неделя, 5 май 2024 г.

Даниел Митов – връзката между ГЕРБ и градската десница

 

АНТЕНИ

За своите 43 години Даниел Митов има впечатляваща политическа визитка, която предполага и сериозно политическо бъдеще. Съвсем не е случайно, че все по-често името му се завърта от анализатори и коментатори, когато опитват да подредят или по-скоро да налучкат бъдещите творчески планове на така наречения ни политически елит. В събота новоизбраният депутат от гражданската квота на ГЕРБ обяви, че влиза в партията на Бойко Борисов. „Взех решение да стана член на партията, защото тя се изгради като най-голямата дясна формация в страната“, обяви в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS Даниел Митов.

Решението изненада мнозина, но всъщност то е логическо продължение на мисията, която дипломираният политолог е поел. От доста време насам той е един от стожерите за обединение на десницата и от хората, които смятат, че в трудните времена за целия свят трябва да се градят, вместо да се разрушават мостове. През 2000 година Даниел Митов става член на Младежкия консервативен клуб, а шест години по-късно участва в програмите за обмен „Маршал“ на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в „Programme des personnalites d’avenir“ на френското външно министерство. Успоредно с това работи в Политимеската академия за Централна и Югоизточна Европа и става изпълнителен директор на фондация „Демокрация“. Припознат от Националния демократически институт на САЩ през 2010 година е изпратен в мисията на Института в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитието и подпомагането на политическите партии. През 2012 година е избран за представител на Националния демократичен институт в Брюксел и като такъв работи в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и други държави, в които САЩ осъществява „износ на демокрация“. Това прави Даниел Митов важен играч на Вашингтон в Европа, за което недвусмислено говори и индивидуалното му членство в Европейската народна партия – нещо, което не се случва на всеки желаещ.

Затова позиционирането на Митов в българската политика е като ориентир за настроението на държавната администрация във Вашинготн към политическите процеси у нас.

Паметливи припомнят, че малко след като става член на Демократи за силна България Даниел Митов е един от кандидатите на партията на частичните избори за европейски парламент през 2007 година. След неуспеха на вота за ДСБ цялото ръководство подава оставка, начело с председателя Иван Костов, а Даниел Митов става заместник-председател на партията.

През 2012 година Митов, заедно с Прошко Прошков, Петър Николов и Христо Ангеличин напуска ДСБ и за вяколко месеца се присъединява към формацията Движение България на гражданите на Миглена Кунева. Ангажиментите му към Националния демократичен институт обаче го изваждат от активната политика до август 2014 година, когато е назначен от тогавашния президент Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство – пост, който запазва във втория кабинет на Бойко Борисов.

Не е тайна, че днес Даниел Митов е най-здравата връзка между градската десница и ГЕРБ. Съвсем не е случайно, че бившият външен министър препоръчва на десните да не се изолира ГЕРБ, защото резултатът ще бъде кабинет от типа „Орешарски“ или „Беров“, а нсякакво обръщане към БСП е нездравословно. Подтекстът на това изявление веднага се разбира – подобно правителство няма да бъде посрещнато особено радушно от Вашингтон, а и от Брюксел. „На предизборни мантри не вярвам, необходимо е да се направи опит да се състави отговорно правителство, отстраняването на един човек не може да е политическа цел“, коментира Даниел Митов обединяването на останалите срещу ГЕРБ и припомня, че навремето е имало подобно демонизиране на Иван Костов. За Митов не е ясно точно каква партия е „Има такъв народ“, за да може да се получи подкрепа на едно управление на тази организация, без да се изясни какви са идеите им. Той е убеден, че страната трябва да има управление и всички, които са получили значително доверие, имат отговорност да съставят правителство.“В този момент на пандемия страната не може да остане на автопилот“, категоричен е Даниел Митов.

Няма да е изненадващо, ако ГЕРБ предложат именно Даниел Митов за премиер и ще бъде твърде любопитна реакцията на градската десница при такава номинация. Според едни това ще консолидира ГЕРБ и Демократична България, според втори Христо Иванов и представителите на ДСБ ще се разделят по отношение на тази номинация, като хората на Атанас Атанасов ще застанат зад Митов. Но времето ще покаже дали часът на Даниел Митов удря сега или просто сме свидетели на нов етап от политическата кариера на един човек, на когото големите сили отдавна са заложили.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html