неделя, 5 май 2024 г.

Скандал в Япония: Ваксинират първо олимпийците, после възрастните

Япония обмисля да ваксинира приоритетно своите олимпийци преди началото на отложената олимпиада в Токио 2020 на 23 юли, съобщават местните медии. Правителството отрече за такъв план, но заяви, че „ще наблюдава отблизо разговорите“ за предпазване здравето на спортистите. Ходът предизвика доста критики, като една потребителка в Туитър поиска онлайн ваксина за своята баба.
Ваксинационният план в Япония върви бавно, като само 1 млн. първи дози са дадени на медицинските работници от февруари насам. Възрастните хора ще започнат да бъдат ваксинирани едва от следващата седмица, като до момента Япония е одобрила само продукта на „Пфайзер“. Все още не е поставена дата за ваксинирането на по-широката част от населението, но правителството обмисля японските атлети да получат по две дози до края на юни, предаде информационната агенция Kyodo, цитирайки анонимни правителствени източници. Частната телевизия Nippon TV и други медии също разкриха плана, като някои подчертаха, че предложенията времеви диапазон ще означава, че здравите млади атлети ще приключат своите ваксинации преди някои от по-възрастните жители на Япония.
В Страната на изгряващото слънце има регистрирани до момента малко над 9200 жертви от началото на пандемията. Но броят на заразени се повиши наскоро в няколко части на страната, включително Осака, която реши да забрани преминаването на олимпийския огън по обществените пътища в префектурата.
Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах сподели, че ваксинацията не е изискване за участие на атлетите на олимпийските игри, но ръководните лица ще окуражат участниците да се ваксинират. МОК планира да предложи ваксини от Китай на спортисти в страни без достъп.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html