неделя, 5 май 2024 г.

ВМРО иска отмяна на резултатите от секциите в Турция

ВМРО оспорва законността на изборите за парламент в България в секциите на територията на Република Турция, каза зам.-лидерът на организацията Ангел Джамбазки. До Министерски съвет, прокуратурата, председателите на ВАС и ВКС, и Народното събрание е изпратено писмо с настояване те да отправят искане към Конституционния съд за касиране на изборите в Турция.  Джамбазки добави, че най-честите нарушения са разговори на език, различен от българския, незаконна агитация от членовете на секционните избирателни комисии, нарушаване на правилата на броене и т.н.

Според Джамбазки касиране на изборите в Турция няма да облагодетелства ВМРО, но може да доведе до това, че Демократична България да има по-висок резултат от ДПС. В Турция имаше 35 секции на тези избори, а над 89% от гласовете бяха за ДПС, обясни заместникът на Каракачанов.

Джамбазки каза, че ВМРО признава изборния резултат и приема оценката на избирателите. „Ротацията в политика е нещо нормално. Партиите, които изразяваха желанията и волята на протеста, са представени, и те трябва да имат възможност да реализират своя мандат. Интересът на българските граждани изисква да има стабилно и ползотворно управление“, допълни той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html