понеделник, 29 април 2024 г.

Марио Драги: Ердоган е диктатор

Италианският премиер Марио Драги нарече турския президент Реджеп Ердоган „диктатор“ и го обвини, че е унижил председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предава Ройтерс.

„Много съжалявам, че тя трябваше да преживее такова унижение от, нека го нарека – диктатор, какъвто е, но с който трябва да си сътрудничим“, заяви Драги на пресконференция в Рим по повод скандалната случка от вторник с Фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Тогава въпреки еднаквия им дипломатически ранг турските домакини бяха предвидили кресло само за един от тях до това на Ердоган. Креслото беше заето от Мишел, а Фон дер Лайен трябваше да седне на отсрещния диван.
Двете страни впоследствие си размениха обвинения за протоколния гаф.

Драги заяви, че с такива диктатори трябва прямо да се изразяват различните от техните визии и мнения.

„Турция яростно се противопоставя на „грозното“ сравнение на италианския премиер Марио Драги, който нарече турския президент Реджеп Тайип Ердоган „тиранин”, заяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

„Категорично осъждаме неприемливите популистки забележки и грозните и неразумни коментари, направени от новоназначения италиански премиер Драги“, написа в Туитър Мевлют Чавушоглу, след като министерството му спешно призова за обяснение дипломат №1 на Италия в Анкара.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html