неделя, 5 май 2024 г.

Момичета уговарят самоубийство в Инстаграм

Тийнейджърска група, която подтиква към самоубийство в Инстаграм, бе разкрита от британската полиция, предаде Би Би Си.

Дванайсет момичета на възраст между 12 и 16 години от Южна Англия били в група за чат. Три от момичетата изчезват и са открити в сериозно състояние в Лондон. Групата зовяла към самонараняване и самоубийство. 

Собственикът на Инстаграм-Фейсбук твърди, че не са открити доказателства за нарушаване на правилата за използване на платформата, тъй като съдържанието на чатовете нямало пряко суицидно съдържание.

„Влиянието на връстниците води до засилените идеи за самоубийство сред участващите деца до степен, че няколко ескалират до суицидни кризи и сериозно самонараняване“, се казва в полицейския доклад.

Групата е забелязана от полицията, когато три от момичетата, за които се съобщава, че са изчезнали, пътуват с влак, за да се срещнат в Лондон. Те са открити в сериозно състояние на улицата и откарани с линейка в болница за спешно лечение. Едно от момичетата споменава, че са се срещнали за първи път онлайн и са обсъждали самоубийство.
Седем от 12-те момичета са се самонаранявали, преди да бъдат проследени от полицията.
Някои от децата са се срещали в други социални платформи, но са били част от затворена група в Инстаграм, като има пряк линк със съобщения, в чието заглавие изрично се споменават думите „самоубийство“ и „липсва“.
През ноември 2020 г. Инстаграм представи нова технология за разпознаване на самонараняване и съдържание за самоубийство в приложението си. Опасенията за въздействието на това съдържание върху млади и уязвими хора се породиха, след като 14-годишната ученичка Моли Ръсел се самоуби, след като видя графични изображения на платформата. 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html