неделя, 5 май 2024 г.

Москва и Киев пред война (видео)

Русия предупреди НАТО да не изпраща войски в помощ на Украйна, на фона на съобщения за голямо руско военно натрупване по нейните граници.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заплаши, че Москва ще предприеме „допълнителни мерки“, ако НАТО предприеме такъв ход. В Източна Украйна продължават спорадични сблъсъци на ниско ниво между украинските войски и подкрепяните от Русия сепаратисти.

Повод за рязкото повишаване на напрежението стана започналото годишно мащабно военно учение на НАТО в Европа „Defender  Europe“. То ще продължи до юни и според руските медии по време на планираните дейности ще бъде отработена „възможна война с Русия“. За това в украински ефир е говорил Алексей Арестович,  който участва от украинска страна в контактна група по спорните въпроси с Москва след анексирането на Крим и военните действия в Източна Украйна, според съобщения в руски медии.

Американските сили в Европа сега са в по-висока степен на готовност, заради  „ескалацията на руската агресия“ в района. Представител на НАТО заяви пред агенция Ройтерс, че Русия подкопава усилията за намаляване на напрежението в Източна Украйна и посланиците на НАТО се срещнаха в четвъртък, за да обсъдят ситуацията.

„Съюзниците споделят загрижеността си относно скорошните мащабни дейности на Русия в и около Украйна“, каза източникът на Ройтерс. Президентът на Украйна Владимир Зеленски се присъедини към критиките, като заяви, че „военните учения и възможните провокации по границата са традиционни руски игри“. В телефонен разговор със Зеленски в петък президентът на САЩ Джо Байдън „потвърди непоклатимата подкрепа на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в лицето на продължаващата агресия на Русия в Донбас и Крим“, се казва в изявление на Белия дом.

Междувременно Песков обвини украинските сили в организиране на „провокации“ на фронта в Източна Украйна, където крехкото прекратяване на огъня се нарушава ежедневно. Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви пред Би Би Си, че е имало натрупване на руска армия на северната граница между Украйна и Русия, по протежение на източната граница и „също в незаконно окупирания Крим“. „Така че от три посоки наблюдаваме военно активизиране на Руската федерация“, каза той и добави: „Украйна не търси никаква ескалация – нямаме нужда от война.“

Миналия месец Русия проведе военни учения в Крим. Бунтовниците в района на Донбас в източна Украйна също разчитат на руската помощ. Западните правителства твърдят, че Русия е разположила там редовни войски, заедно с тежко оръжие. Кремъл отрича.

В Туитър бе пуснато видео, което има за цел да покаже руски танкове, артилерия и бронирани превозни средства, насочени към украинската граница. Командващият армията на Украйна генерал Руслан Хомчак казва, че Русия е разположила 28 тактически групи на батальона близо до източната граница на Украйна и в Крим, които ще възлизат на 20 000-25 000 войници. „Руската федерация премества въоръжените си сили на своя територия по свое усмотрение“, каза Песков. Той добави, че „това не трябва да тревожи никого и не представлява заплаха за никого“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html