понеделник, 6 май 2024 г.

Съсирването на кръвта води до лош изход от ковид

И до днес остава неясно защо заразата с коронавирус при някои преминава леко или без симптоми, докато при други се превръща в заплаха за живота. При тежките случаи на заболяването често се стига до възпалителна реакция на белите дробове, а понякога се засягат и сърцето или бъбреците. Нерядко се стига до увреждане на малките кръвоносни съдове и до тежко съсирване на кръвта, което може да предизвика съсиреци и в белите дробове. Именно тази е най-честата причина за смъртните случаи след боледуване от коронавирус. Екип от германски и нидерландски учени установи кои пациенти са предразположени към тях. Изследователите откриха в кръвта на заразени с COVID-19 пациенти решаващ индикатор, който „предупреждава“ за вероятното тежко протичане на заболяването, а именно „незрели клетки“ на тромбоцити, които играят основна роля при съсирването на кръвта.

Тези т.нар. мегакароцити обичайно се намират в костния мозък, където се превръщат в пълноценни кръвни клетки. При отравяне на кръвта обаче те могат да попаднат в нея, посочва един от авторите на проучването – Флориан Тран от Института за клинична молекулярна биология към университета в Кил. „Известни са ни такива случаи на стичане на този вид клетки в кръвта при тежкоболни пациенти, например при отравяне на кръвта. Това би могло да означава, че тези незрели клетки предизвикват опасните проблеми със съсирването“, смята Тран.

Освен това изследователите са открили в кръвните проби на тежко болни пациенти много незрели червени кръвни телца, които обичайно също се образуват в костния мозък. Принципно от червените кръвни телца зависи циркулацията на кислорода в тялото. По-голямото количество незрели кръвни телца е свидетелство за недостига на кислород – това е известна спешна реакция при тежко заболяване на белите дробове. Възможно е ранно разпознаване на тежките случаи. „Заедно с другите данни като клинични лабораторни стойности и измервания на невротрансмитерите, сигнализиращи за възпаление в организма, можем подобно на един вид пръстов отпечатък да регистрираме изменения начин на функциониране на тези клетки и да го проследим“, казва д-р Неха Мишра, която също е сред авторите на проучването. Тоест чрез молекулярния пръстов отпечатък в кръвта би могло да се разпознае навреме вероятното тежко протичане на заболяването и да се предприемат съответните мерки за спешно лечение.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html