понеделник, 6 май 2024 г.

Ивермектинът е най-доброто лекарство срещу COVID-19

Проучването за действието на медикамента „Ивермектин“ в България приключи и резултатите за действията му са обнадеждаващи. Това каза кардиологът професор Иво Петров.

Резултатите от проучването са обнадеждаващи. Важно е да се каже, че то е проведено при пациенти с леки и средно тежки симптоми, в относително ранните стадии на заболяването. И при такива пациенти „Ивермектинът“ оказва благотворно въздействие от гледна точка на по-бързо намаляване на симптомите и намаляване на позитивирането на вируса, по-бързото очистване на вируса от биологичните течности и също така доста по-бързо, между 4-5 дни, за разлика от контролната група, при която се получава след 7-ия ден, намаляване на възпалителните фактори, обясни пред Дарик Петров.

Основното предимство на медикамента е, че неговото въздействие е върху клетките и ги предпазва от проникване на вируса. „Ивермектинът“ може да се прилага и профилактично. Очаква се медикаментът ще бъде пуснат за свободна продажба с рецепта в средата на януари.

Надявам се, че скоро медикаментът ще бъде регистриран за употреба в България в аптечната мрежа. Преди няколко дни е одобрен за приложение в Северна Македония. Страните, които са го одобрили, са десетки. Надявам се това да стане скоро и в България, за да не се налага пациенти да заобикалят по някакъв начин правилата или да приемат ветеринарните му форми, които между другото не са вредни, по-скоро е психологическа бариерата. Медикаментът е с много добър профил на безопасност, страничните ефекти клонят към нула, добави професор Петров

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html