вторник, 7 май 2024 г.

Глобяват габровци с 1500 лв. заради вчерашните тържества

Жителите на Габрово вече изпратиха старата година. В града на Рачо Ковача стана традиция фойерверките да гърмят на 30-и, вместо на 31 декември.

Известните със своята спестовност габровци и тази година предпочетоха да организират градското празненство ден по-рано, тъй като тогава хонорарите на изпълнителите са по-ниски, т.е. става дума за пари и то за парите на габровци!

Топлото време привлече стотици зажаднели за преживявания жители на града, които още снощи се поздравиха за Нова година.

Това избързало тържество не е за първи път, а за четвърти пореден и се оказа, че габровци приемат идеята:

„То си става като една традиция за Габрово, а както знаем Габрово винаги е първо в създаването на традиции”;

“Ако я посрещнем два пъти пък по-добре, може и на 1-ви, и на 2-ри – като започне тоя празник от Коледа до Ивановден, голям зор виждаме“.

Така празненството, макар и подранило, зарадва жителите на града. Не бяха пренебрегнати и противоепидемичните мерки, за чието спазване следеше полицията, предаде кореспондентът на БНР в региона.

След снощното празненство в Габрово обаче Сдружението на заведенията в България сигнализира за драстично нарушаване на противоепидемичните мерки в града.

На страницата си във „Фейсбук“ от браншовата организация публикуват клип за концерт в центъра на града, организиран, по тяхно твърдение, от общината. Според публикацията събитието е събрало около 800 души.

Ще бъдат наложени санкции на организаторите на снощния новогодишен концерт в Габрово, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. В събирането са се включили няколко хиляди души, като много от тях са били без предпазни маски, отбеляза министърът:

„РЗИ изпратиха няколко екипа, които следиха провеждането за противоепидемичните мерки. ..Сигурно ще бъде наложена санкция на организаторите на това събитие. Аз лично не мога да намеря за себе си логиката в организирането на това мероприятие“.

От община Габрово заявиха , че на администрацията не е съставен акт за нарушение и няма да коментират казуса.

От Регионалната здравна инспекция са потвърдили за БНР, че техните служители са инспектирали за спазването на противоепидемичните мерки.

Протоколът на проверяващите ще бъде разгледан след почивните дни и тогава ще бъде взето решение за евентуална санкция, посочи директорът на регионалната здравна инспекция в Габрово д-р Николай Пенчоков.

Ако бъде наложен акт на община Габрово, глобата е в размер от 1500 лева за неспазване на противоепидемичните мерки, наложени със заповед на министъра на здравеопазването от 25 ноември.

В нея е записано, че се преустановява провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия, като са изброени събитията, за които забраната важи – в това число и за концертите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html