понеделник, 6 май 2024 г.

На 6 януари – последен опит на Тръмп да оспори резултатите

Президентът на САЩ  Доналд Тръмп отново призова своите съпартийци в Сената и Конгреса да се борят за оспорване на резултатите от състоялите се през ноември президентски избори.

„За сенаторите-републиканци дойде време да се борят за президентството така, както биха направили това демократите, ако бяха действително победили. Доказателствата са безспорни” написа Тръмп в събота в Туитър, изреждайки нарушенията, които според него са станали по време на изборите и при преброяването на гласовете. „Цифрите са много повече от необходимите за победата в колебаещите се щати“, пише президентът.

След което отново критикува американските съдебни инстанции, министерството на правосъдието, ФБР и цялата изборна система в САЩ, която приличала на тези в страните от Третия свят. „Но когато всичко това отмине и този период стане просто поредната отвратителна глава в историята на нашата страна, ние ще победим!“, продължава Тръмп.

Изборите в САЩ бяха на 3 ноември. На 14 декември изборната колегия утвърди резултатите, според които демократът Джо Байдън е новият държавен глава. Тръмп не призна резултатите и се обърна към съда с искане за повторно преброяване на гласовете в няколко щата. Но действията на юристите на Тръмп нямат успех и техните искове бяха отхвърлени от инстанциите, включително и от Върховния съд.

Сега следва утвърждаването на резултатите от гласуването на електорите  от Конгреса на САЩ, който се състои от Камарата на представителите и Сената. Това трябва да стане на 6 януари на съвместно заседание двете камари. Ако това броене е успешно, действащият председател на Сената – вицепрезидентът Майк Пенс, ще може да обяви новоизбрания президент.

Но не всичко е толкова просто! Според съществуващите правила законодателите могат да гласуват против утвърждаването на резултатите от гласуването в един или друг щат. Възражението трябва да бъде едновременно подадено в писмена форма от не по-малко от един член на Камарата на представителите и един от Сената. Ако такъв протест бъде подаден, заседанието на Конгреса се прекратява и двете камари поотделно трябва да разгледат въпроса и да гласуват. Ако една от тях отхвърли протеста, той не се приема.

На 13 декември „Ню Йорк Таймс“съобщи, че група законодатели-републиканци начело с конгресмена Морис Брукс от щата Алабама, на 6 януари в Конгреса възнамеряват да направят последен опит да оспорят резултатите от изборите. Брукс имал намерението да оспори гласовете на електорите в Аризона, Пенсилвания, Невада, Джорджия и Уисконсин. За да бъде приет за разглеждане протестът на Брукс, той трябва да бъде подкрепен от поне един  от членовете на Сената.

Брукс може да бъде подкрепен от избрания сенатор-републиканец от щата Алабама Томи Табервил, който по-рано допусна тази възможност. Но в. „Хил“ в петък съобщи, че според сенатора-републиканец от Южна Дакота Джон Тюн, лидерите на Републиканската партия в Сената ще бъдат против оспорените от Табервил резултати. Те смятат, че такъв ход е безперспективен, а в политически смисъл – и разрушителен. А експерти подчертават, че Камарата на представителите, където мнозинството е на демократите, ще гласува против всяка инициатива, която поставя под съмнение победата на Джо Байдън.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html