вторник, 7 май 2024 г.

Кръстина Таскова: В обществото ни има много отчаяние и агресия

 

Кръстина Таскова е депутат от Стара Загора. Заместник-председател е на парламентарната група „ВОЛЯ- Българските Родолюбци”. Има две магистратури- по икономика и по фармация. Преди да влезе в политиката е заемала висша мениджърска длъжност в Аптеки Марешки. Омъжена, с двама сина.

-Госпожо Таскова, защо датата на изборите скара политиците?

-Защото това е ключов въпрос за легитимността на бъдещия парламент. През март, в условията на тази пандемия, ще има много ниска избирателна активност. През годините на прехода много хора се обезвериха и по принцип не гласуват. А в условията на пандемия, която все още е в разгара си, много от избирателите ще проявят отговорност и също няма да отидат до урните. По този начин решението кой да управлява България ще бъде взето от шепа партийни членове. Това обслужва само статуквото. Но не е в интерес нито на народа, нито на демокрацията. Позицията на ВОЛЯ е, че вотът трябва да е на 23 май 2021г. Както знаете, Конституцията дава два месеца срок от разпускане на Народното събрание, за провеждане на нови избори. Така че, всяка една дата от 26 март до 26 май е законово съобразена. Не е вярно това, което каза президентът Радев, че срокът е 28 март. Вероятно неговите съветници нещо са го подвели. Ние от ВОЛЯ смятаме, че трябва да се създадат нужните условия да има висока избирателна активност, за да може новият парламент да представлява интереса на много повече български граждани. Тук ще отворя скоба, за да припомня, че ние от ВОЛЯ сме за въвеждане на електронното гласуване, за да бъдат улеснени избирателите, особено българите в чужбина. Жалко, че останалите партии в парламента бяха против.  С избори през март се рискува здравето и животът на десетки хиляди хора, ангажирани с изборния процес, както и на избирателите. Което неминуемо ще доведе до нов бум по болниците. Най-разумното е да са в края на май. Времето ще е топло, хората ще могат да си чакат реда и отвън, прозорците да са отворени. Ще има много по-добри условия за спазване на противоепидемичните мерки.

Президентът Радев избърза да обяви датата, но след нашата остра реакция, че не може такова важно за държавата решение да се взима еднолично, без консултации, той си промени мнението и обяви, че през януари ще се съветва с ЦИК и със здравните власти. Народът ни има една подходяща мъдрост  за такова непостоянно поведение– не казвай хоп, преди да си скочил!

-Каква ще е 2021г. според Вас?

-Надявам се пандемията постепенно да стихне. За всички вече е ясно, че трудно ще има връщане към старите навици и начин на живот. Но поне да има по-малко смъртни случаи и тежко болни. Трябва здраво да се работи и за да се възстанови икономиката ни – следващите управляващи трябва да започнат първостепенно с мерки за бизнеса.

Годината за България  ще е важна от гледна точка на това, че ще имаме два избора- за парламент и за президент. Ще определим какъв ще бъде животът ни, как ще се ръководи държавата оттук нататък. Дали искаме да продължава по същия начин, дали искаме промяна и по-добър живот, дали ще овластим пак старите лица в политиката  да вземат решения за съдбата ни или искаме нови хора, с нова енергия и идеи. Това ще решат хората с гласа си. Трябва много внимателно да мислят, за да не се разочароват за пореден път.

-Вие бяхте първият депутат в Народното събрание, който още през февруари повдигна въпроса- готови ли сме за задаващата се зараза. Тогава колегите ви от другите партии се подсмихваха. Сега май не им е до смях?

-С въпроса си ме връщате към датата 19 февруари, когато настоях за изслушване на министъра на здравеопазването и министъра на МВР дали се вземат някакви мерки предварително, за да сме готови за посрещане на Ковид – 19. Тогава от Китай идваха страшни новини.

-Запомнихме и репликата Ви, че вирусът е на един пътник разстояние от Китай.

-Точно така беше. Казах го в отговор на колега, който ме репликира, че проблемът е далече от нас и не ни засяга. За жалост, аз се оказах права.  Истината е, че светът беше не само неподготвен за такова изпитание, но и уплашен, стресиран. Чак не е за вярване, че при тези технологии, при този бум на медицина и фармация, човечеството не може да овладее една такава пандемия.  Вижте и абсурда у нас – управляващите дадоха няколко милиарда на богата Америка за самолети, които не се знае кога ще дойдат и от кого ще ни пазят, а ето един невидим вирус ни вкара в биологична война и имаме огромна нужда от тези милиарди сега, за да помогнем на хората да оцелеят в тази криза. Ето защо ние от ВОЛЯ често говорим, че в управлението трябва да има вече съвсем различен подход и приоритети. Затова ние –хората от бизнеса, сме много по-подготвени да управляваме, отколкото партийците. Защото сме калени в какви ли не ситуации. По отношение на мерките- ще припомня, че ние бяхме инициатори депутатите да не получават заплати за времето на извънредното положение през пролетта, че настоявахме за нула лева партийни субсидии от държавата, но БСП се панираха, че няма да имат пари да си издържат телевизията и за 15 минути се разбраха с ГЕРБ за 8 лева субсидия на глас. По този въпрос се договориха скоростно, а за неща, които са в интерес на народа, се карат с месеци. Ето с това не можах да свикна в политиката. С това задкулисие, което всъщност е истинското лице на политиците. Това в медиите е лицемерие. Дано повече хора го осъзнават и внимават вече на кого се доверяват с гласа си.

-Жените от ВОЛЯ имате специални идеи за българките. Защо се насочихте към тях?

-Защото жените са опората в едно семейство, в едно общество. Те имат грижата за децата, за уюта, за вкусната храна, за облеклото, за чистотата, за всичко в дома. В същото време са лекарки, учителки, адвокатки, продавачки, фризьорки, счетоводителки, професорки в университети … Жените носят голяма тежест в едно общество. Затова държавата трябва да е плътно зад тях, да ги подкрепя с всякакви мерки, за да могат да раждат повече и да отглеждат спокойно децата си, както и да се развиват професионално, ако имат това желание. Разработваме специален документ- „Пътна карта на детското щастие”, с идеи за законодателни промени именно в посока по-добър живот за децата и  жените. Например, в сферата на образованието предвиждаме един учебник по един предмет за цялата страна. Трябва да се сложи точка на този хаос с многото учебници. Съдържанието им също трябва да се промени драстично в посока патриотично възпитание и морални ценности.  Всеки ден получаваме сигнали от родители какви безумия срещат в някои помагала. Искаме по –добри финансови условия за майчинството, подкрепа за млади семейства на пълнолетни и образовани хора за жилище, за децата им – за първо, второ и трето дете съответно по 1000, 2000, 3000 лева. Смятаме, че детските надбавки трябва да се увеличат значително. Пари има. Мерките ни са много. Ще направим специална книжка, която ще разпространим, за да може повече жени да се запознаят и да ни подкрепят. Мога да кажа, че жените на ВОЛЯ от сърце работим за жените на България! Това е уникален документ, който се прави за първи път у нас! Ако ни дадат шанс да сме в следващото управление, веднага се захващаме да осъществим всички разписани идеи. Ние сме почтени и прагматични хора, поставяме си високи цели и кратки срокове. Това ни отличаваше през целия мандат от останалите партии в парламента. Ще ни отличава и в следващия.

-Какво е за Вас Коледа? Как я отбелязвате във Вашето семейство?

-Това е най-вълнуващият християнски празник. Особено за децата. Дано ни донесе поне малко спокойствие и надежда, че хубавите неща предстоят, че ще се справим с тази криза. В моя дом празнуваме както си е по традиция. Добра домакиня съм и подготвям всичко сама. Тази Коледа ще бъде малко тъжна, защото няма да можем да се съберем всички поколения. Но пък и една вечер само със семейството е безценна. Аз се грижа за трима мъже- имам двама сина и съпруг. Ще ги зарадвам с вкусна трапеза. Това са важни моменти във всеки дом. Децата трябва да се учат на тези традиции от малки, да ценят миговете с родителите си, да знаят символа на Рождество, да ги научим на молитва и благодарност. Затова нека в тези празнични дни да мислим повече за рода, за най-близките, за приятелите,  за хората в нужда, да си помагаме, да се уважаваме. Прекалено много огорчение и агресия има в обществото ни. Дано този свят празник ни научи на смирение, да ни даде сила да се изправим като народ и да сме сплотени пред предизвикателствата. Разделението не е правилният път!

-Какво е Вашето пожелание за българите и България през 2021г?

-Разум, воля и просперитет! И най-вече здраве за всички!

Предишна статияГеорги Неделчев
Следваща статияЙонко Мермерски

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html