понеделник, 6 май 2024 г.

Георги Неделчев

Редакционен директор на списание „Биограф“. Дългогодишен журналист, преминал през школата на “24 часа” и “Монитор” в най–силните години на тези издания. Един от създателите и зам.главен редактор на седмичното политическо списание “Тема”. Главен редактор на българското издание на “Playboy”

1.Кои са трите събития на 2020 година?

– Ковид-пандемията, президентските избори в САЩ и междупланетарните събития, от чисто астрономически аспект, от последните декемврийски дни. И трите събития многократно надхвърлят мащаба на годината, в която са се случили, и ще въздействат върху живота на много хора за доста години напред.

2. Кои са трите личности на отиващата си година?

– В международен план бих посочил три жени: Ангела Меркел, новозеландския премиер Джасинда Ардърн и британската кралица. Заслугите и на трите са най-вече в посока обединяване на хората пред всеобщата опасност, надвиснала над нас, и непоколебимостта им на лидери.

– В български план ми е по-трудно да посоча общоприемливи фигури за тази толкова турбулентна година. Вероятно очаквате от мен да посоча някой политик. Ако непременно трябва да кажа някакво име, сигурно ще е на Петър Москов – като харизма, като политическо говорене, като принципи, зад които би могло да застанат достатъчно много българи. Главният прокурор Иван Гешев също има симпатиите ми. По някакъв начин парадоксално ми е симпатична и Корнелия Нинова, въпреки че не мога да бъда упрекнат в симпатии към партията и политиката й. Но смятам, че тя е една от личностите на 2020-а заради характера, с който се справи с вътрешнопартийните си врагове. Имената станаха повече от три, а аз дори не съм стигнал до истински стойностните хора. А те за мен са изцяло от областта на изкуството – неуморимата Лили Иванова, която е актуалната корица на нашето списание, Иво Димчев, който е най-мъдрият, оригинален и талантлив глас на новото време, и Димо от P.I.F. – най-болезнената загуба от ковид-пандемията, която би трябвало да подейства отрезвяващо на безумците около нас, които все още не я взимат насериозно.

3.Кои са трите най-големи обществени провала?

– Неясно формулиран въпрос, който може да се интерпретира по много начини. Своеобразен вид провал е целият Европейски съюз – като политика, действия, адекватност на събитията от последната година. Също и Световната здравна организация. Протестите от жълтите павета в София са също своеобразен провал, защото олицетворяват илюзиите на определени прослойки хора, решили, че това е начинът да се справят с личните си неблагополучия или да докоснат някакви свои илюзии.

4.Кои са трите най-големи лъжи, които чухте?

– Не се фокусирам върху такива неща като лъжите. Не съм от хората, способни да отделят достатъчно секунди, за да идентифицират нещо като лъжа и да артикулират негодувание от нея. Този тип анализ и рефлексия ми изглеждат някак си мазохистични. Лъжите никога нямат достатъчно дълъг живот, че да представляват сериозна опасност. Или ако представляват, то това е само за глупаците, които очевидно не заслужават и нищо по-различно. Достатъчно е да погледнем личности като Румен Радев – класически пример за човек, способен да баламоса солидно количество хора, но само за кратко. Но заслужава ли дори да го подлагаме на по-сериозен анализ, сякаш е някаква сериозна заплаха за живота ни?

5. Кои са трите най-запомнящи се победи през последните 365 дни?

– Мария Бакалова във филма „Борат 2“ – истински триумф.

– Победата над талончетата за търкане – българите все още не осъзнават от какво са били освободени в началото на тази драматична 2020-а. Но ние сме си такъв народ – нещата, които са в наша полза, ги осъзнаваме трудно и никога не сме благодарни. Фокусирани сме върху страданията.

– И третата, и всъщност най-важна победа – покрай всичките тези ковид-изпитания големият триумф тази година е на позитивните, работливи и талантливи хора навсякъде у нас, а и по света, които не се задоволиха с това да се оплакват и да търсят виновници около себе си, а просто се опитват да продължат да правят онова, което правят най-добре. Ресторантьори, които не протестират, а бачкат. Хотелиери, които намериха как да предложат нов тип преживявания за клиентите от „новото време“. Хора на изкуството, които търсят начини за контакт с публиката си. Работодатели, които се погрижиха за персонала си, за да не го загубят – той със сигурност ще им се отблагодари в следващите месеци и години.

Това са истинските шампиони на 2020-а – които се доказаха в предизвикателствата. При липсата на изпитания всеки може.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html