понеделник, 6 май 2024 г.

Венци Мицов: Песните на Криско помагат при коклюш и запек!

В навечерието на Коледа атрактивният музикант, изкушен от политиката, Венци Мицов смаза габровския рапър Кристиян Талев – Криско, който така и не се отърва не само от провинциалния си диалект, но и от селянията при общуването си с хората.

Навръх Рождество Мицов направи арт анализ на 2020 за сайта Offnews и отсече, че през годината сме преживели някои от най-големите музикални катастрофи. В топ 10 на неговата класация попада дуетът на Криско и Галена, кръстен оригинално „Красиви лъжи“. Ето какво пише Мицов:

На този свят съществуват няколко вида чалга.

  1. Чалга за рев и късане на ризата
  2. Чалга за мятане на салфетки
  3. Чалга за сваляне на мацки
  4. Чалга за съблазняване на богати и мазни чичаци с дебели портфейли.

Е, като говорим за многото видове, няма как да не споменем Криско, който най-накрая намери себе си в откровената чалгия. Защото доскоро той минаваше взе още за рапър, автор на невероятни поетични алегории, като например вездесъщата „дупе баклава“.

Но да се върнем на чалгата, защото Криско създаде един нов поджанр в нея – и това е подвидът „детска чалга“.

Какво представлява детската чалга (терминът е на моя приятел Васко Громков)? Ами това е чалга, но някак по-инфантилна. Абе, нещо като да направиш на кючек „онче, бонче, счупено пиронче“.

В случая Криско залага на друг, също толкова смислен текст:

„Нека да ти дам дам, нека да ти дам

адреса на сърцето ми, но ти вече си там.

Тръгнеш ли ти, тръгвам без да се обърна,

късно е без тебе да се върна.“

Песента действа като мощно слабително средство и помага при запек, нощни напикавания, коклюш, леки форми на себореен дерматит. Но най-силното лечебно действие на този квазикючек е, че лекува леки нервни разстройства, превръщайки ги в ендогенни депресии.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html