понеделник, 6 май 2024 г.

Спортните БГ събития на 2020-а

В края на всяка година е време за класации и обзори. Anteni.bg събра за вас най-интересните събития от спортната 2020-а.

Два български отбора в групите на Лига Европа

„Лудогорец“ и ЦСКА играха европейски футбол до декември. Това не се бе случвало от десет години, като „Левски“ и ЦСКА бяха заедно в групите на втория по сила турнир на континента – Лига Европа.

„Червените“ приключиха с 5 точки и престижа победа над „Рома“ с 3:1 в София, а разградчани останаха без точка и шест поредни поражения.

Иначе националният ни отбор няма с какво хубаво да запомни отиващата си година, след като изпусна шанс за класиране на европейско първенство и за 12 месеца успя да бие единствено … Гибралтар в контрола.

Мачът на Кобрата срещу Антъни Джошуа

Добър или лош, обичан или мразен – Кубрат Пулев, разпали невиждани страсти покрай мача си с Антъни Джошуа за световните титли в профибокса на 12 декември в Лондон. Кобрата издържа 9 рунда и падна тежко с нокаут, като това вероятно бе последната му възможност да се бие отново за световната титла.

Завръщането на Цветана Пиронкова

Определено завръщането на Цветана Пиронкова в тениса след близо 3-годишно отсъствие заради майчинство бе голямо събитие, което може да я изведе до „Спортист на годината“.

Още в началото на месец март пловдивчанката обяви решението си отново да се състезава, но завръщането ѝ на корта се забави с близо половин година заради пандемията с коронавирус. Още на първия турнир, на който участва – Откритото първенство на САЩ, Пиронкова направи фурор. Играейки със „защитен ранкинг“, българката направи невероятно представяне и достигна до четвъртфиналите в Ню Йорк, където отстъпи пред бившата №1 Серина Уилямс (САЩ). След това тя игра и на „Ролан Гарос“, където стигна до третия кръг.

Европейската титла на Едмонд Назарян

Само на 18 години и 23 дни Едмонд Назарян направи нещо изключително в борбата. На европейското в Рим синът на легендата Армен Назарян бе взет по-скоро да трупа опит при мъжете. Да влезе „между шамарите“, както се казва. А той взе, че стана шампион в кат. 55 кг на класическата борба. Едмонд спечели титлата след успех със 7:3 над действащия шампион Виталий Кабалоев (Рус).

Шестата световна титла на Оряшкова

Легендарната Мария Оряшкова спечели рекордната в кариерата си шеста световна титла по самбо. Българката триумфира в категория до 80 килограма на шампионата на планетата в Нови Сад (Сър). Интересното при Мария е, че има успехи не само в самбото, но и в джудото и борбата. Догодина тя ще се опита да вземе квота за Токио в борбата.

Видяхме новата Станка Златева в Белград

Категория 72 кг на женската борба дълги години бе с марка „Станка Златева“. Знаменитата ни боркиня, пет пъти световна и шест пъти европейска шампионка, вече има достойна наследничка. Която, също като нея, е тръгнала за голямата борба в Ямбол. Името й е Юлияна Янева. След много тежки контузии, операции и дълго възстановяване тя се върна на тепиха само два месеца преди Световната купа и замина за Белград по-скоро да си „свери часовника“. В сръбската столица обаче Янева, която е тренирана от двукратния световен и четирикратен европейски шампион Серафим Бързаков, бе като фурия и завоюва титлата в кат. 72 кг.

Зад гърба си тя има 4 медала от големи първенства при девойките и кадетките, като на два пъти остава на крачка от златото. През 2017-а взима сребро на световното, а година по-късно е и „сребърна” на европейското. „На два пъти оставах на крачка от върха, но сега най-после чух химна в моя чест”, щастлива е Янева.

Лъч надежда в гимнастиката

Тази година и художествената, и спортната гимнастика, успяха да проведат европейски първенства въпреки трудностите. И на двата турнира, съответно в Киев и Мерсин, България имаше своите герои. Лъч надежда за бъдещето ни дадоха 15-годишната Стилияна Николова, която стана европейска шампионка на лента, и взе сребро на топка. Ева Брезалиева пък добави бронз. В Мерсин пък Валентина Георгиева извоюва среброто във финала на прескок.

Наш плувец втори в света

Топ плувецът ни Йосиф Миладинов се изстреля до второто място в световната ранглиста с фантастичното си плуване от 51,08 секунди на 100 м бътерфлай на държавното първенство в София. Пред него и то само на една стотна е само унгарската суперзвезда Милак, регистрирал 51,07 сек. на унгарския шампионат. Времето на 17-годишния Миладинов е най-високата позиция в световната ранглиста в историята на мъжкото ни плуване. За сравнение американският рекорд на Майкъл Фелпс за 17-18-годишни е 51,10 сек. Световният рекорд в тази възраст е на Милак – 50,62 сек. от 2017 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html