вторник, 7 май 2024 г.

Валери Найденов

Валери Найденов завършва „Английска филология“ в Софийския държавен университет. През 1973 г. става репортер на БНТ. През 1974-1980 г. е репортер за вестник „Антени“. През 1980-1983 г. е завеждащ-отдел във вестник „Отечествен фронт“. През 1983-1989 г. е кореспондент на „БТА“ в Москва. През 1990 г. е заместник-главен редактор на вестниците „Дума“ и „168 часа“. През 1990 е основател и до 1996, както и за известен период след 1997 г. е главен редактор на вестник „24 часа“. През 1990-1997 г. е главен редактор на вестник „Континент“. През 2004 г. е водещ на сутрешния блок по Нова телевизия. Бил е главен редактор и на в. „Поглед”, в. „Класа“, както и на списанията „БТА“ и „Business Week“.
Известен е като непримирим привърженик на мажоритарната избирателна система в два тура.

1. Кои са трите събития на 2020 година?

– Най-важното събитие очевидно е пандемията. Второ – тя помогна на демократите да променят изборните методи и благодарение на това успяха да победят Тръмп. Това е историческа победа на глобализма над т. нар. „популизъм“. Трето – България влезе в чакалнята на Еврозоната. В същото време ЕС реши да тегли общ заем, от името на всички страни-членки. Това е първата сериозна крачка към интеграцията след еврото. Ние се качихме на един влак, който уж беше дерайлирал, но взе, че тръгна.

2. Кои са трите личности на отиващата си година?

– Разбира се, Тръмп. У нас – доцент Мангъров. Толкова много го ругаят, че не може да не е личност. И накрая бих добавил руския дисидент Навални. В последните дни на годината той сътвори нещо като политически Чернобил.

3. Кои са трите най-големи обществени провала?

– За България – протестите. Натрупала се бе голяма обществена енергия и с нея можеше да се постигне нещо хубаво за България, но уви – тя се похаби.
Голям провал бе и жалкият проект за нова конституция, който ГЕРБ предложи. Разбира се, истинската му цел бе да отвлече вниманието от искането за оставки и служебно правителство. В това отношение проектът постигна успех. Но все пак трябваше да се напише много по-интелигентно.
Провали се и Путин с последната си пресконференция той влезе в капан. Той призна, че групата агенти на ФСБ е следяла Навални, но не била правила опит да го отрови. Веднага след това Навални качи в ютюб разговор с един от своите убийци и истината лъсна. Оказва се, че Навални е поставил на Путин капан. И много други неща, но да не влизам в подробности.

4. Кои са трите най-големи лъжи, които чухте?

– Това бе годината на най-многото лъжи – и като количество, и като качество. Около коронавируса не са три, а триста. За произхода на вируса, за смъртността, за ползата от маските, за лекарствата – всички авторитетни организации лъгаха като ц… пардон, като джебчия на разпит в районното.
Второ, по-горе споменах пресконференцията на Путин за отравянето на Навални. Разбира се, тепърва ще излезе някакво опровержение, но никой няма да повярва.
Но най-голямата лъжа е тази, за която още не сме разбрали, че е лъжа. Знам коя е, но няма да я кажа, защото ще ме изкарат враг на човечеството.

5. Кои са трите най-запомнящи се победи през последните 365 дни?

Победата на глобализма над демокрацията. Разбира се, тя е временна. През 2021 и 2022 г. ще видим ответния удар.
Не обърнах внимание дали Левски победи ЦСКА или обратното, но коронавирусът победи футбола.
Освен това, арабите клекнаха пред Израел и го признаха, и то заедно със столицата му Йерусалим. За човек, който се занимава с международни новини от половин век, това е голямо събитие. Но всъщност мястото му е в Библията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html