вторник, 7 май 2024 г.

Иво Атанасов

Иво Атанасов е политик от БСП, народен представител  в 36-ото, 37-ото, 39-ото, 40-ото,  41-вото Народно събрание и бивш член на Съвета за електронни медии и съветник на президента Георги Първанов. По професия е журналист.Автор е на политическа сатира – „Леонардо от Лисиците“, „Стъклената къща“, „Парламентът като „Мъпет шоу“.

1. Кои са трите събития на 2020 година?

– Пандемията, която жигоса всички други значими събития;

– Протестите у нас, особено през лятото, когато бяха многолюдни и истински;

– Колкото показното, толкова и глупавото нахлуване на прокуратурата в президентството, което беше мечешка услуга за властта, тъй като прекрачи една ненарушавана досега границата на общественото приличие и даде силен заряд на протестите.

2. Кои са трите личности на отиващата си година?

– Бих посочил някои от политиците-радетели за прогонване на мутрите от управлението, но се въздържам, тъй като не са озаптили достатъчно егото си. Ако сега това не предизвика значими дефекти, то през следващата изборна година вещае неуспех, ако не сторят навреме нужните корекции.

– Иска ми се да отбележа и някои от лидерите на протестите, но няма да го сторя, защото съм убеден и доказал се противник на номадството в политиката, а нито един от тях не е извън тази категория.

3. Кои са трите най-големи обществени провала?

– Неуспехът на науката в създаването на лекарство срещу коронавируса. Все пак сме в 21-и век, не е нормално това предизвикателство не само да ни стряска толкова месеци, но и да не му се вижда краят;

– Несполуките на здравната ни система в борбата с КОВИД-19. Пандемията извади на видело слабостите й, заложени преди 20 години. И за да няма безадресна критика, добре е да се погледне в парламентарните протоколи кои депутати тогава гласуваха за превръщането на здравето в стока;

– Излиняването и затихването на протестите у нас. Донякъде – очаквано, защото в страната ни гражданските вълнения нямат шанс, ако не са оглавени от политически партии. Допълнително обаче мнозина бяха безумно отблъснати с ковчезите, замерянето с яйца и прочие „геройства“.

4. Кои са трите най-големи лъжи, които чухте?

– Всички увъртания и чисти лъжи около чекмеджето, пачките и кюлчетата, около заканите и обидите в аудиозаписите. Най-странното е, че снимките и звуковите файлове бяха признати за истински, но в тях не бе открито нищо нередно – и от отговорните институции, и от голяма част от обществото.

5. Кои са трите най-запомнящи се победи през последните 365 дни?

– Победата на Джо Байдън в президентските избори, която обаче ще се запомни с непознатите за нашите мащаби манипулации. И с тъжния факт, че в САЩ „на бой отиват само старците“;

– Удържането на властта от премиера Борисов. Наложи му се месеци наред да се прави на инспектор, да бъде шофьор на джипка, да печели време с най-различни трикове, включително и с жалки експерименти ту с нова конституция, ту със свикване на Велико Народно събрание, но успя;

– Високият рейтинг на президента Радев. В дългата си практика на политик и публицист не помня толкова масирани и безмилостни атаки срещу някого да си били до такава степен безпомощни, че да не се отразят върху одобрението към държавния глава.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html