вторник, 7 май 2024 г.

Сърбия се отказва от изграждане на 5G мрежата

Балчик забрани изграждането на 5G мрежа за година | Икономика | Новини от  България и Света | OFFNews.bg

Мобилната мрежа от пето поколение не е нужна на гражданите и няма да бъде изградена – остава извън плановете поне за догодина в Сърбия. Това съобщи телевизия N1, като цитира премиера Ана Бърнабич. Според Бърнабич постигната договореност между държавата и телекомите е първо да се довърши 4G мрежата. Аргументът е, че „гражданите на Сърбия в момента не се нуждаят“ от нея. „Научната общност, която ползва суперкомпютри“, накрая ще има полза, „но не и ние, като обикновени граждани“, смята премиерът.

Досега регулатори и други представители на властта са заявявали, че сръбската икономика се нуждае от такава мрежа. Някои експерти са на мнение, че тази година просто „няма пари“ за изграждането ѝ. Бърнабич се пошегува по темата, като заяви, че „ако оскъпим PCR тестовете (за коронавирус) с 3000 динара, ще има“ такива средства. Тя имаше предвид спорното решение, с което цената им вече се увеличи с толкова (с една трета).

Основният партньор на Сърбия за изграждането на мрежата се очакваше да е китайският гигант в телекомуникационното оборудване „Хуауей“. През септември във Вашингтон президентът Александър Вучич подписа споразумение, с което Белград се ангажира да не работи със смятани за „несигурни“ доставчици. Името на китайката компания не се споменава, но тя е на прицел на САЩ с аргумента, че зад усилията ѝ да изгради 5G мрежа стои ръката на Пекин и комунистическата партия разчита на уязвимости, с които да може да извършва дейности като саботаж и шпионаж.

Китай отрича и гледа на действията на САЩ като част от технологична студена война, целяща да смаже конкуренцията и нарастващата икономическа мощ, идващи от азиатския гигант.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html