понеделник, 6 май 2024 г.

Заклещените българи на Ламанша се прибират

Близо 200 наши сънародници, които от неделя чакат в Дувър на затворената граница между Великобритания и Франция, ще могат да се приберат за Коледа. Преди минути първите пътници се качиха на фериботите след постигнатото споразумение за отваряне на френската граница.

Според информациите от посолството ни в Лондон на границата все още има много семейства, включително и такива с малки бебета, които са тръгнали с личните си автомобили към България. Всички те са в добро състояние и се намират в оживен район с достъп до стоки от първа необходимост. Преминаването на границата с Франция обаче ще става с отрицателен PCR или антигенен тест.

Около 4 000 шофьори на тежкотоварни камиони също са в очакване да им бъдат направени тестове, за да могат да преминат на френския бряг. Пътуващите от Великобритания към контитентална Европа, се оказаха блокирани заради ограниченията, въведени заради новия щам на коронавируса, открит на Острова.

Снощи Лондон и Париж договориха план за подновяване на преминаването на хора и товарни превози от Дувър до Кале, но само след извършване на бързи тестове за вируса. Все още обаче няма яснота какво ще стане, ако някой даде положителна проба. В интервю за „Скай нюз“ министърът на общностите и жилищното настаняване Робърт Дженрик призова всички онези шофьори на тирове, които още са някъде в страната и не са поели към Дувър, да не бързат да тръгват и призна, че ще са необходими дни, докато се нормализира потока от хора и товари през Ламанша.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html