понеделник, 6 май 2024 г.

Цветанов обвини властта в зависимости от ДС

Цветанов скочи в подкрепа на приятеля си Евтим Костадинов
Републиканецът Цветан Цветанов не пропусна отново да нападне управляващите, като този път ги обвинява в тежки зависимости от среди, свързани с Държавна сигурност (ДС). Повод за атаката му в социалните мрежи стана внесеното предложение от ГЕРБ и „Обединените патриоти“ (в частност от НФСБ) да бъде реформирана Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, по-известна като Комисията за досиетата. Депутатите предлагат съставът на Комисията, чийто мандат изтече преди повече от 3 години, да бъде намален от девет на пет души, а изборът да бъде направен в едномесечен срок след влизането в сила на този закон, т.е. до края на мандата на 44-ия Парламент.
 
Явно притеснен от този факт, любителят на луксозни апартаменти и недвижима собственост е решил да направи опит да спре предложенията, давайки им гласност. Друг е въпросът дали някой изобщо слуша и чете новоизлюпения републиканец.
Цветан Цветанов:
Два месеца преди края на този парламент не е сериозно и национално отговорно без публичен дебат да се тръгва тихомълком към подмяна на Комисията по досиетата – противно на политическия консенсус, постигнат при приемането на Закона за досиетата през 2006 г. и при избора на втори мандат на Комисията през 2012 г. Не стихват напъните на властта да контролира и затруднява работата на Комисията по досиетата. Правят го в обстановка като настоящата – по време на пандемия, преди избори и след поредното протестно избухване на гражданското общество. Законодателните идеи и намерения на ГЕРБ и ВМРО, без политически консенсус, оставят усещането за тежки зависимости от среди, свързани с ДС. По-важното е, че идеите и намеренията на управляващите ни връщат десетилетия назад, защото достъпните архиви на ДС са един от малкото останали видими белези на демокрация у нас.
Не можем да продължим напред, без да се „сдобрим“ с миналото и да оставим честна оценка на идващите след нас. Свободата и народната памет не могат да слугуват на зависимости.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html