понеделник, 29 април 2024 г.

Купи изкуство за 50 лв.!

Въпреки пандемията и ограниченията, днес галерия КООП в София отваря врати за публика

8 ФОРУМ МАЛКИ ГРАФИЧНИ ФОРМИ е една от най-популярните изяви на Съюза на българските художници, секция „Графика и илюстрация“. Домакин тази година е галерия КООП. Изложбата е от национален характер и дава възможност на млади и утвърдени автори да споделят своите творчески търсения с публиката. Творбите са малкоформатни и представят многообразието от графични техники, в които работят българските графици. За поредна година ще се проведе и акцията – възможност за всички ценители на графичното изкуство да се сдобият с произведения на любимите си автори на атрактивната цена от 50 лв.
Основен фокус в тазгодишното издание е поставен върху творчеството на именития Атанас Василев (1942 – 2011). В рамките на 8 Форум пред широката публика ще бъдат показани избрани негови графични произведения на Атанас Василев.
За него известният български изкуствовед проф. Чавдар Попов отбеляза преди време:

Може да се каже, че той притежаваше особен професионален и нравствен максимализъм. Напълно съзнаваше високата отговорност и мисията на художника в съвременното общество, но заедно с това беше наясно и с факта, че когато говорим за визуални образи, е уместно да имаме предвид по-скоро  посредническата роля, а не егоцентричната самоизява на автора.

Банална истина е, че по правило оценяваме близките си и в частност хората на изкуството post mortem. В случая тази максима важи с пълна сила. Пред нас е удивително по значимост и по обем творческо дело, на пръв поглед разнолико, разнопосочно, но всъщност удивително монолитно и цялостно в своето полифонично звучене.

Няколко неща правят впечатление и следва да бъдат специално подчертани. Преди всичко –  впечатляващата „отвореност” на автора към историята и съвремието на изкуството, жадният за познания поглед и същевременно винаги проникновената осмисленост в преживяването, в усвояването и в творческото „четене” и „препрочитане” на уроците на графиката в многовековния й път на развитие. Може да се каже, че това е дълбоко, принципиално уважение към класическите традиции. Атанас Василев в пълна степен притежаваше таланта да извайва различни по характер образи като своеобразни знаци-символи на дълбоките мисловни пластове, които съставляваха самата същина на творческата му натура, на неговия пластичен мироглед. Защото за него рисуването освен любов и радост беше и сериозен, отговорен труд. Безспир търсеше и откриваше експресивните характеристики на графиката – като се започне от класиката (Рембранд, Домие) и се стигне до модерното изкуство (Пикасо). От универсални, при него тези характеристики се превръщаха в нещо дълбоко личностно, вътрешно преживяно и почувствано, без при това да губят нищо от своето общочовешко значение.

Мястото на Атанас Василев в съвременната българска графика като един от най-талантливите и най-достойните следовници на традициите, завещани от такива колоси като Б. Ангелушев и И. Бешков, засега остава незапълнено.

АТАНАС ВАСИЛЕВ е роден на 1 август 1942 г. в Горна Оряховица. През 1969 г. завършва Художествената академия в София, специалност Илюстрация и оформление на книгата при проф. Веселин Стайков. Участва в общи художествени изложби в страната и чужбина, в международни биеналета и триеналета на графиката в Любляна, Фредерикщад, Сао Паоло, Баден Баден, Интерграфика – Берлин, Брадфорд, Шамалие, Банска Бистрица, Сент Николас.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html