понеделник, 6 май 2024 г.

Байдън ще накаже Русия заради хакерските атаки

След като встъпи в длъжност на 20 януари, избраният за президент на САЩ Джо Байдън ще накаже Русия заради кибершпионските операции, за които тя е подозирана, с финансови санкции и мерки, които да ограничат възможностите ѝ да предприема и занапред такива хакерски атаки. Това заяви началникът на канцеларията на бъдещия президент Рон Клайн, цитиран от Асошиейтед прес.

Джо Байдън и бъдещият шеф на канцеларията му Рон Клайн. Снимка Интернет

„Тези, които са отговорни за хакерските атаки, ще понесат последствията за тях, – каза Клайн по телевизия Си Би Ес. – Не става дума само за санкции, а и за мерки, които ще свият рязко капацитета на чуждите хакери за подобни действия в бъдеще“, каза той.

Веднага след като влезе в Белия дом, екипът на Байдън ще уточни плана си за действие и ще направи преглед и „оценка на всички възможности на САЩ“. Помощниците на Байдън ще се запознаят също така с данните на американското разузнаване, преди да се вземат каквито и да било решения, отбелязва източникът на Ройтерс.

В съвместно изявление на Националното разузнаване на САЩ, на ФБР и на Агенцията по осигуряване на инфраструктурната и кибернетичната сигурност бе посочено, че е регистрирана сериозна атака срещу компютърни мрежи на федералното правителство. В интервю в петък държавният секретар Майк Помпейо обвини Русия за новата кибератака. Президентът Доналд Тръмп каза в събота, че медиите преувеличават мащабите на случилото се, заради което бе критикуван, че си затваря очите, когато става дума за Москва.

 

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС, отхвърли обвиненията в причастност на Москва към такива компютърни атаки и призова американските власти да престанат „голословно да обвиняват руснаците“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html