вторник, 7 май 2024 г.

До 150 000 лева от НАП за бизнеса

Дружествата, засегнати от ограничителните мерки срещу COVID-19, могат да кандидатстват пред Националната агенция по приходите за помощ до 150 000 лева оборотни средства. Подпомагането на компаниите, което ще се осъществи по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, е на обща стойност 156 милиона лева, а срокът за кандидатстване е две седмици.

Фактическото пристигане на парите при компаниите може да се осъществи, когато Брюксел даде зелена светлина на пренасочването на ресурс от оперативната програма, като фирмите могат да кандидатства по схемата, дори и да ползват някоя от другите линии за държавно подпомагане в условията на коронавируса. Допустими ще бъдат разходите, необходими за преодоляване на недостиг на оперативни средства, настъпил в резултат на заповедта на министъра на здравеопазването.

Различните компании имат право на 10 или 20 процента от оборота за подпомагане, уточни изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова. Те ще получат процент от оборота на конкретните обекти, реализиран през 2019 година, съответстващ на периода, през който обектите са преустановили дейност през тази година. Така ако едно предприятие има обекти в и извън МОЛ, ще трябва да подаде заявление само за обекта с преустановена дейност.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html