понеделник, 6 май 2024 г.

Доктор Николай Брънзалов: Ще се справим с новия щам

Заместник-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) и член на Националния ваксинационен щаб доктор Николай Брънзалов изрази увереност, че той и неговите колеги ще се справят с появилия се нов щам на коронавируса.

„Вирусите често мутират, преминавайки през населението, защото всеки притежава специфичен имунитет и имунитетът е причината за мутациите – вирусът търси начини да се разпространява, но този нов щам на вируса, установен във Великобритания, засега не е показал големи промени в генния състав и мисля, че и с него ще се справим“, коментира пред БНР Брънзалов.

Той не очаква новият щам да предизвика по-тежки реакции и по-голяма смъртност. По думите му ваксината на „Пфайзер“ би следвало да повлияе и на новия щам, защото с въвеждането на ваксините това е началото на края на пандемията, особено ако се ваксинира по-голяма част от населението. Ако има значителни мутации на вируса, ще се промени с времето и съставът на ваксините, така както е с противогрипните ваксини.

Ваксинирането у нас ще започне с медиците на първа линия, около 5000 души, веднага след Коледните празници. След Нова година се очакват още 52 000 дози ваксини и с тях ще започне ваксиниране на по-широк фронт.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html