понеделник, 6 май 2024 г.

Тръмп ще прекара празниците във Флорида, връща се на 3 януари

Действащият американски президент Доналд Тръмп ще прекара Коледа и Нова година в имението си Мар-а-Лаго във  Флорида, съобщи ТАСС. За това информира в събота в. USA Today, позовавайки се на източници от Сикрет сървис. Според вестника Тръмп ще пристигне във Флорида на 23 декември, а ще се завърне в столицата Вашингтон на 3 януари. USA Today припомня, че по-рано е имало слухове, че Тръмп може да прекара Коледа в Белия дом или да отиде в Мар-а-Лаго и въобще да не се върне във Вашингтон, като ще пропусне встъпването в длъжност на Джо Байдън на 20 януари.

Тук Доналд Тръмп ще прекара Коледа и Нова година. Снимка Интернет

В четвъртък CNN предаде, че въпреки традициите Тръмп няма да напусне Белия дом в деня на инагурацията на Байдън.  Тръмп дори бил казал на свои съветници, че ще го изкарат насила он Пенсилвания авеню 1600. Някои сътрудници били сериозно обезпокоени от това изявление, но все пак те не смятат, че президентът ще постъпи по този начин.

Още по-рано порталът Axios бе съобщил, че Тръмп планирал на 20 януари да излети от Белия дом с хеликоптер, след това с президентския  Air Force One да отиде във Флорида, да говори пред голям митинг на свои привърженици и да обяви намерението си да участва в президентските избори през 2024 г. и така да пропусне официалната церумония във Вашингтон.

По традиция в деня на инагурацията след църковната служба бъдещите президент и вицепрезидент  пристигат в Белия дом, където са посрещнати от стопаните му и всички пият заедно чай. След това заедно се отправят на Капитолийския хълм, където избраните президент и вицепрезидент полагат клетва.

В цялата история на САЩ само трима отиващи си президенти са отказали да присъстват на инагурацията на своите наследници – Джон Адамс през 1801 г., Джон Куинси Адамс през 1829 г. и Андрю Джонсън през 1869 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html