четвъртък, 2 май 2024 г.

Тройни заплати и жилища за лекари и медицински сестри

Лекари и медицински сестри, които отидат да работят в други общини, ще получават жилища и тройни заплати. Това предвижда програма, разработвана от здравното министерство и Националното сдружение на общините за осигуряване на медицински специалисти там, където те липсват. Новината беше съобщена от професор Костадин Ангелов, който заедно с премиера Бойко Борисов, посети бъдещо общежитие за медицински сестри в Пазарджик.

Ще се подпомагат общините с допълнителни средства като местната управа ще дава допълнителен стълб към заплатата им, държавата отделно допълнително ще дава средства и ще се получи т.нар. тристълбово финансиране или тройни заплати на лекарите и сестрите, които отидат да работят там и по този начин гарантират осигуряването на здравни грижи във всяка една точка на страната.

Министър Ангелов припомни за взетото преди месец правителствено решение, трудът на професионалистите по здравни грижи да стане приоритетен. Всяко висше училище, което разкрие допълнително места за обучение на такива сестри ще получава допълнително средства, а студентите, които ще се запишат да учат за медицинска сестра ще получават двойни стипендии.

Един милион лева са осигурени за ремонт на бившия учителски институт, който ще стане общежитие за медицински сестри в Пазарджик. Там ще има изнесено обучение по специалността, а Бойко Борисов поиска проектът да се реализира бързо заради липсата на кадри в цялата страна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html